Saffransgifflar
Kategori: Baka
Saffransdeg
50 g jäst
100 g smör
1 g saffran
3 dl mjölk
1 ägg
1 dl kesella
1 dl socker
½ tsk salt
ca 11 dl vetemjöl
Fyllning
150 g smör (rumstempererat)
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Topping
1 ägg till pensling
smält smör
strösocker
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran, tillsätt sedan mjölken och värm till 37 grader. Lös jästen i degspadet.
Tillsätt ägg, kesella, socker, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg, gärna i en köksmaskin. Degen ska vara så smidig att den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 30-40 minuter.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet.
Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i två. Kavla ut dem till två avlånga kakor och bred på smörfyllningen. Skär trianglar av degen, ungefär 7 cm breda, och rulla ihop dessa till gifflar. Börja rulla från den breda änden. Lägg gifflarna på plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa övertäcka i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda gifflarna mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 min. Håll koll så de inte blir brända. Låt gifflarna svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och doppa dem i strösocker.
Recept från tidningen Hembakat.