Texas Chili
Kategori: Kött
6 port
Ingredienser
1 kg högrev
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter
2 msk rapsolja
1 kanelstång
2 lagerblad
1 msk cacao & chili kryddblandning
5 hela nejlikor
33 cl ale
5 dl oxbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
400 g kokta kidneybönor
25- 50 g mörk choklad (70 %)
Flingsalt
jalapeno
nymalen svartpeppar
Till servering
ris
tortillabröd
gräddfil
sallad
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Skär köttet i tärningar. Skala lök, vitlök och morötter. Skär lök och morötter i tärningar, ca 1x1 cm. Hacka vitlöken grovt.
Bryn köttet i omgångar i oljan i en gjutjärngryta. Ta upp köttet på en tallrik.
Mjukstek lök, vitlök och morötter i lite olja i grytan. Lägg i köttet, tillsätt kryddorna, ale och buljong. Låt allt puttra minst 3 timmar under lock på svag värme. Titta och rör emellanåt så grytan inte kokar torr och köttet bränner i botten. Späd eventuellt med vatten. Köttet ska falla isär när man rör runt i grytan.
Skölj bönorna i ett durkslag och låt dem rinna av. Blanda bönorna och chokladen i grytan och koka upp. Smaksätt med salt och peppar.