Mimmis Mat

Vaniljrutor

Kategori: Baka

 

               ca 16 st               

Mördeg

200 g smör eller margarin

5 dl vetemjöl

1 dl socker

1 äggula

 

Vaniljfyllning

2 ägg

2 msk socker

1 ½ msk potatismjöl

4 dl kaffegrädde

2 msk vaniljsocker

 

Hacka snabbt samman ingredienserna till mördegen. Låt vila kallt i minst 30 minuter, gärna längre.

Vaniljfyllning:

Mät upp alla ingredienserna utom vaniljsockret i en kastrull.

Sjud upp under omrörning och dra från värmen när krämen tjocknat.

Smaksätt med vaniljsockret och låt kallna.

Sätt ugnen på 200˚.

Dela den kalla mördegen i två jämnstora bitar.

Kavla ut den ena till en platta, lagom stor för att täcka boten i en

liten smord eller bakpappersklädd långpanna ca 23 x 23 cm.

Lägg plattan i formen och bred över vaniljkrämen jämnt.

Kavla ut den sparade degbiten och täck krämen med denna.

Pricka den översta bottnen lätt med en gaffel.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter eller

tills den fått svagt gyllenbrun färg. Låt kallna i formen.

Vid servering:

Pudra kakan med florsocker och skär upp i rutor.

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: