Vaniljrutor
Kategori: Baka
ca 16 st
Mördeg
200 g smör eller margarin
5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 äggula
Vaniljfyllning
2 ägg
2 msk socker
1 ½ msk potatismjöl
4 dl kaffegrädde
2 msk vaniljsocker
Hacka snabbt samman ingredienserna till mördegen. Låt vila kallt i minst 30 minuter, gärna längre.
Vaniljfyllning:
Mät upp alla ingredienserna utom vaniljsockret i en kastrull.
Sjud upp under omrörning och dra från värmen när krämen tjocknat.
Smaksätt med vaniljsockret och låt kallna.
Sätt ugnen på 200˚.
Dela den kalla mördegen i två jämnstora bitar.
Kavla ut den ena till en platta, lagom stor för att täcka boten i en
liten smord eller bakpappersklädd långpanna ca 23 x 23 cm.
Lägg plattan i formen och bred över vaniljkrämen jämnt.
Kavla ut den sparade degbiten och täck krämen med denna.
Pricka den översta bottnen lätt med en gaffel.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter eller
tills den fått svagt gyllenbrun färg. Låt kallna i formen.
Vid servering:
Pudra kakan med florsocker och skär upp i rutor.