Morotslimpa med solrosfrön
Kategori: Matbröd
1 limpa
25 g jäst
3 ½ dl mjölk, ljummen
½ dl rapsolja
1 ½ tsk salt
1 msk solrosfrön
1 morot, fint riven
2 dl vetemjöl
7-9 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt olja, salt, solrosfrön, riven morot, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Bland ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. forma degen til en limpa och lägg den i en smörad avlång brödform. Skär ca 1 cm djupa, sneda snitt med en vass kniv i brödytan. Strö över lite vetemjöl och låt brödet jäsa under bakduk i 45-60 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt in limpan längst ned i ugnen och sänk värme till 225 grader. Grädda brödet i 20-25 min.