Mimmis Mat

Saftigt bröd med västerbottenost

Kategori: Matbröd

 
25 g jäst
4 dl mjölk, ljummen
½ dl rapsolja
1½ tsk salt
1 dl rågsikt
75 g vbost, riven (eller Allerum)
7-8 dl vetemjöl
 
Pensling och garnering
vatten
pinjenötter
flingsalt
 
 
Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt olja, salt, rågsikt, ost och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
 
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den en stund. Dela degen i tre delar. Gör en rund boll av en bit. Platta till den lite grann och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Rulla ut två längder av de andra bitarna och snurra dem runt varandra. Lägg snurran rund den runda delen. Pensla brödet med vatten och strö över pinjenötter och flingsalt. Låt det jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.
 
Grädda brödet längst ner i ugnen i 25-30 min eller tills ytan fått en gyllenbrun färg. Låt brödet svalna på ett galler.
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: