Mimmis Mat

Hemgjord pizza

Kategori: Allmänt

 
 
Deg:
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special
 
Tomatsås:
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
 
Kebabsås:
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1/2 dl Fanta
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
sal & peppar
ev. 1 tsk sambal oelek för mer hetta
 
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av
vattnet – rör tills all jäst har löst sig.
Blanda ner resten av ingredienserna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas.
 
Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev mer socker eller kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarna. Pizzan blir bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Annrars finns risk att den blir sladdrig och vattning.  Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.
 
Jag blandade mozzarella med vanlig riven ost. Sedan lade jag på lök, halverade coktailtomater (gula och röda) och parmaskinka.
 
Om ni vill ha mer fyllningstips så hittar ni hela receptet på Jennys Matblogg.
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: