Gratinerad pepparkyckling
Kategori: Gratäng
4 port
Detta har jag inte lagat själv men mamma gjorde denna rätt till pappas födelsedag och då var vi ca 10 pers. Alla tyckte att det var GOTT! (Hon hade dubblat recepter några gånger...)
4 kycklingbröstfiléer
½ dl 5 peppar-mix (färdig kryddblandning men som du även kan göra själv. Består av vit-, svart, krydd-, rosé- och grönpeppar.)
2 msk vetemjöl
150 g varmrökt sidfläsk
ca 400 g små kokta potatisar
1 rödlök
3 msk olja tills tekning
1 stor påse babyspenat, 200 g
1 ask (250 g) cocktailtomater
Ädelostsås
100 g ädelost, t ex Danablu
1 dl vispgrädde
1 dl vitt vin eller vatten
125 g färskost med pepparsmak, t ex Cantadou 4 peppar
2 msk konc kycklingfond
2 lagerblad
salt o peppar
Sätt ugnen på 150 g.
Grovkrossa pepparmixen i en mortel och rör ihop den med vetemjölet.
Salta kycklingfiléerna runtom och vänd därefter runt dem i peppar- och mjölmixen.
Grovtärna sidfläsket, skiva potatisen samt skala och skiva löken.
Hetta upp en stekpanna med oljan.
Rör ner fläsket och stek det knaprigt.
Ta upp sidfläsket och bryn kycklingen runtom i stekskyn. Ta upp kycklingen.
Tillsätt alla ingredienserna till såsen i samma panna och hetta upp tills du får en sås i lagom konsistens.
Salta och peppra.
Lägg potatisen i botten på en eldfast form.
Lägg sedan på lök, spenat, kycklingfiléer, sidfläsk och tomater. Ringla över såsen.
Gratinera längst ner i ugnen i ca 30-40 minuter tills kycklingen är genomstekt.