Gravad lax
Kategori: Julmat
Svartpeppar och tre citrusfrukter sätter mycket smak på laxen.
6-8 pers på buffé
900 g laxfilé (som varit fryst ca 3 dygn)
1 citron
1 lime
½ apelsin
2 tsk + 1 tsk svartpeppar
3/4 dl strösocker
½ dl salt, gärna havssalt
Putsa laxen fri från ben och hinnor. Skölj citrusfrukterna noga i ljummet vatten. Skär bor det yttersta skalet och finstrimla det. Krossa pepparn i en mortel.
Blanda salt, socker och 2 tsk krossad peppar med citrusskalet. Gnid in blandningen runt laxen och lägg den i en plastpåse. Häll på resten av salt- och sockerblandningen. Förslut och låt ligga i kylen i 2 dygn. Vänd laxbiten två gånger per dygn.
Ta ut laxen. Häll av lagen som bildats och torka laxen med hushållspapper. Skär laxen i ca 3 mm tjocka skivor.