Hellholms inflyttningspaj
Kategori: Paj
6 port
Deg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 – 3 msk kallt vatten
Fyllning:
2 – 3 gula lökar
smör eller margarin
200 g färska champinjoner
500 g köttfärs
1 dl syltlök
persilja
1 – 2 vitlöksklyftor
1 ½ dl tomatketchup
salt, peppar
200 – 300 g rökt skinka
Täcke:
3 dl vispgrädde
3 äggulor
2 msk vetemjöl
5 dl riven stark ost
salt, peppar
tabasco, kajennpeppar
Arbeta ihop pajdegen och låt den stå kallt 1 tim.
Fräs den hackade löken med den finskurna svampen och färsen. Dra pannan från värmen. Rör ner grovt hackad syltlök, klippt persilja, krossad vitlök och tomatketchup. Smaka av med salt och pappar.
Strimla och rör ner skinkan. Vispa grädden till täcket, tjock som vaniljsås ungefär. Rör ner mjölet och äggulorna, en i sänder. Tillsätt osten. Smaka av med tabasco och kajenn.
Klä en osmord pajform med pajdegen. Förgrädda den i 200 graders ugnsvärme ca 10 min.
Fyll formen med köttfärsröran. Bred osttäcket över. Sätt in pajen och grädda den vidare i ca 25 min.