Chokladcrisptårta
Kategori: Baka
1 tårta, ca 10 bitar
Bottnar
3 äggvitor
2dl socker
3 dl rice krispies
Chokladkräm
3 äggulor
3/4 dl socker
3/4 dl vispgrädde
50 g smör eller margarin
100 g mörk blockchoklad
Fyllning
3 dl vispgrädde
Garnering
50 g mörk blockchoklad
Sätt ugnen på 150 grader. Klä en långpanna, ca 30x40 cm med bakpapper.
Vispa äggvitorna till skum med rena redskap. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning tills marängmassan är styv. Vänd sist ner flingorna.
Bre ut smeten jämt i långpannan. Lite kletigt men det går. Ställ in formen i ugnen och grädda ca 1 timma. Låt den gärna stå kvar i den avstängda ugnen att eftertorka med luckan på glänt.
Mät upp äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull. Sjud upp blandningen under omrörning tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen och tillsätt matfettet i små klickar. Rör om tills fettet smält och lägg därefter ner chokladen som brutits i mindre bitar. Rör om så att även chokladen smälter och ställ därefter krämen åt sidan att kallna.
Dela marängbottnen till två lika stora bottnar. Bre ut chokladkrämen på den ena bottnen. Vispa grädden och bre den ovanpå. Lägg på den sista bottnen.
Smält blockchokladen i varmt vattenbad eller i mikrovågsugn och ringla den över tårtan.