Vit prinsesstårta
Kategori: Baka
1 pkt färdig tårtbotten
Vaniljkräm (pulver) 10 pers. Läs i receptet.
Rabarberkompott
250 g rabarber
250 g frysta, tinade jordgubbar
1 dl socker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
Garnering
4 dl vispgrädde
1 färdigkavlat marsipanlock (gärna vitt)
Rabarberkompott
Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar. Lägg i en kastrull med jordgubbar, socker och vaniljpulver.
Låt småkoka utan lock på medelvärme 10–15 minuter till en fast kompott. Mosa sönder jordgubbarna med en slev och rör då och då. Låt svalna helt.
Vispa grädden fast. Blanda grädden med 1⁄2 dl av vaniljkrämen (för 10 portioner). Halvera jordgubbarna.
Bygg tårtan så här:
Lägg den översta delen av tårtbottnarna med ovansidan nedåt på ett fat. Bred ut vaniljkrämen.
Lägg på mellanbottnen. Fördela kompotten. Bred ut vaniljgrädden ovanpå och forma den till en kupol (lättast med en palett eller baksidan av en stekspade), men spara ca 1 dl.
Lägg på den sista bottnen med snittytan uppåt. Tryck försiktigt så den formas efter kupolen. Släta ut resterande vaniljgrädde runt kanterna.
Lägg på marsipanlocket. Försök undvika att veck bildas genom att sträcka marsipanen nedåt och forma med händerna. Skär bort eventuell överflödig marsipan.
Skär ett centrerat kryss genom marsipanlocket med en vass kniv. Gör ett snitt i mitten av varje flik ytterligare en gång så det bildas 8 flikar. Vik försiktigt ut flikarna. Fyll "hålet" med jordgubbar. Sikta över lite florsocker.