Grahamsrutor med rågkross
Kategori: Matbröd
Från tidningen Hembakat.
Ca 16 bitar
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 dl vatten, fingervarmt
1½ tsk salt
2 dl grahamsmjöl
2 msk mörk sirap
½ dl rapsolja
ca 7 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, grahamsmjöl, sirap, olja och rågkross. Rör om och låt blandningen stå i ca 10 min.
Tillsätt vetemjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg.
Knåda degen kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Tryck ut den i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30x35 cm. Strö över lite vetemjöl.
Skär degen i ett rutmönster, ca 4x4 rutor, med en degskrapa eller en kniv.
Låt den jäsa under bakduk i 30-40 min. Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda brödet längst ner i ugnen i 20-25 min. Låt det svalna under bakduk i långpannan.
