Mimmis Mat

Chokladterrine

Kategori: Efterrätt

Denna efterrätt gjorde Andrea till nyår. Receptet är från www.Arla.se. Jag serverade med några hallon och en kula glass. Den är ganska mäktig så skär inte för tjocka skivor. Jag tycker att den räcker till 30 skivor. Perfekt att göra i förväg.
 

Lyxig chokladterrin som är väl värd mödan - den är inte svår men tar en stund att göra. Servera chokladterrinen med hemlagad, ljuvlig vaniljkräm och rostade, krispiga frön och nötter.

Receptet gäller för 20 skivor

Ingredienser

12 dl Arla Köket® vispgrädde

300 g mörk choklad

300 g ljus choklad

300 g vit choklad

Rostad krisp:

12 dl hackade hasselnötter

2 msk pumpakärnor

1 msk solroskärnor

1 msk florsocker

Vaniljkräm

1 vaniljstång

1 dl Arla Köket® smetana

1 dl Arla® vispgrädde

2 msk florsocker

hallon

citronmeliss

Gör så här:

Värm 2 dl grädde och smält den mörka chokladen i den. Häll smeten i en plastad avlång form ca 1 ½ liter och låt stelna. Värm 1 ½ dl grädde och smält den ljusa chokladen i den. Häll i formen och låt stelna. Värm 1 dl grädde och smält den vita chokladen i den. Häll i formen. Låt terrinen stå över natten så att den stelnar ordentligt. (Jag frös varje lager för sig och har den alltid i frysen.)

Rosta nötter, pumpa- och solroskärnor i en stekpanna ca 5 min. Sikta över florsocker mot slutet. Låt svalna och hacka grovt. Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen. Vispa med elvisp till krämig konsistens. Skär skivor av terrinen med varm kniv. Servera med vaniljkräm, rostad krisp och hallon. Garnera med citronmeliss.

Tips! Terrinen ger 20 portioner och går utmärkt att frysa.  

 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: