10 port. Recept från ICA.se
100 g kallt smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
färsk timjan och rostade pumpakärnor till garnering
Fyllning
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 tsk torkad timjan
1 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
200 g getost av chèvretyp
ca 250 g tomater (gärna olika färg och storlek)
Äggstanning
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl riven västerbottensost
1 krm salt
Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl och smör till en smulig massa, gärna i matberedare.
Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Låt degen gå upp 4–5 cm på kanten. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10 minuter. Ta ut pajskalet. Sänk värmen till 175°C.
Fyllning
Skala löken och skär i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken.
Fräs den gula löken mjuk i smöret på medelhög värme utan att den tar färg, ca 5 minuter.
Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 5 minuter. Krydda med timjan, salt och peppar.
Lägg lökfräset i pajskalet. Smula/skiva getosten och strö över.
Skär tomaterna i skivor. Behåll eventuellt små tomater hela. Lägg på tomaterna.
Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen i en bunke. Häll den över pajen.
Ställ in pajen i mitten av ugnen och grädda tills äggstanningen har "stannat" fått
en vacker och gyllene färg, ca 45 minuter.
Ta ut pajen och låt den svalna. Hit kan förberedas.
Garnera pajen med timjan och pumpakärnor vid servering.