Mimmis Mat

Saffransbullar med mandelmassa

Kategori: Baka

Detta recept hittade jag här Jennys Matblogg.

5 dl mjölk

4 påsar (2 g) saffran

50 g jäst

1/2 tsk salt

2 dl strösocker

250 g kesella 10 %

100 g mjukt smör

16-17 dl vetemjöl special

 

Fyllning: 200 g mandelmassa 200 g mjukt smör 1 dl råsocker

 

Pensling: 1 ägg 1 msk mjölk råsocker och pärlsocker

 

Gör så här

Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör och råsocker till en slät massa. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock. Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida. Skiva varje rulle i cirka 2-3 cm breda bitar. Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över pärlsocker och råsocker och grädda i 10-13 minuter.

 

 

 

Kycklingryta m kokosmjölk

Kategori: Kyckling

 Stek en påse kyckling med Paneng kryddpåse (jag tog två påsar) och blanda i kokosmjölk (tog två burkar). Du kan även blanda i wokegrönsaker. Servera med nudlar eller ris. Snabbt och lätt!
 

Snacks

Kategori: Allmänt

150 g ca 1 timma
 
2 dl majsmjöl
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrö
½ dl linfrö
Flingsalt och chili flakes
2 dl vatten
½ dl olja
 
Koka vatten och olja och bland ihop med de torra varorna. Bred ut på en plåt (slickepott går bra).
Strö över flingsalt och chiliflakes efter smak.
Skär gärna före gräddning. Lättare att bryta isär dem.
 
 
Jag glömde saltet ifall nu undrar... 

Chokladmousse med daim

Kategori: Efterrätt

Receptet har jag hittat på Matplatsen. Där finns det bild också för vi hann äta upp innan jag kom på att jag skulle ta en bild.
 
Vi var fyra som delade på detta men den är så mäktig så 5 man nog vara.
 
100 g mörk choklad (gärna 70 %)
2 äggulor
2 dl grädde
1 st dubbeldaim (spara lite till garnering)
 
Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad.
Ta chokladen från värmen och rör ner äggulorna. Rör kraftigt och låt kallna.
Vispa grädden och blanda med chokladen. Rör ner daimen men spara lite till garnering.
Häll upp i små koppar och låt stå kallt någon timme.
Garnera med hackad daim och en klick vispad grädde (och ev lite bär).
 
Smarrigt!
 
 

Lövbiff med ädelostsås

Kategori: Gratäng

Receptet har jag hittat på Arla.se och heter då "Mickes lövbiff surprise"
 
4 port.
 
1 purjolök (jag tog 2 normalstora gula lökar)
ca 500 g lövbiff
100 g riven Västerbottensost (tog osten jag hade hemma)
150 g ädelost
3 dl creme fraiche (tog lite creme fraiche som jag blandade med matl.grädde)
smör till stekning
salt o peppar
 
Servera potatis, pasta eller ris till och en sallad.
 
Sätt ugnen på 175 gr.
Slanta pujolöken. Strimla lövbiffen och fräs i smör. Krydda med salt och peppar. Värm creme fraiche och ädelost i en kastrull på låg värme tills osten smält. Smaka av med lite peppar och mer salt ocm det behövs. Varva purjolök och lövbiff i ugnsformen och häll ostsåsen över. Strö riven ost över och gratinera i ca 20-30 minuter tills osten fått fin färg.
 
                     
 
 

Saffranspasta med kyckling och räkor

Kategori: Fisk/Skaldjur

 Receptet från Arla.se

Ingredienser

300 g pasta
1/2 grillad kyckling
200 g skalade räkor (500 g oskalade)
1/2 påse saffran, ca 0,25 g
1 pressad vitlöksklyfta smör
2 dl creme fraiche
1/2 dl vitt vin eller 1/2 msk pressad citron+ 2 msk vatten
1 msk tomatpuré
1 tsk örtsalt
1/2 krm kajennpeppar

Gör så här

Koka pastan. Bena ur kycklingen och skär köttet i bitar.
Fräs saffran och vitlök i smör i en gryta.
Rör i räkor och kyckling. Tillsätt crème fraiche, vin, tomatpurè, örtsalt och kajennpeppar.
Låt allt koka cirka 2 minuter.
Blanda med den nykokta pastan.
 
Jag hade inga räkor men det gick ändå och använde kycklingfilé som jag stekte.
 
 
 

Annas succékaka

Kategori: Baka

Denna kaka kan man lätt bjuda på som efterrätt med en kula glass eller en klick grädde.

Jag gör 1½ sats botten för en stor långpanna.

Botten

200 g smör

3dl socker

2 ägg

1 dl kakao

2 dl vetemjöl

4 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

Glasyr

2 dl vispgrädde

2 dl socker

2 msk sirap

100 g mörk blockchoklad

100 g smör

 

Garnering

Flagad mandel

 

Botten

Smält smöret i en kastrull. Ta den av värmen och rör ner

socker och ägg. Blanda kakao, mjöl, vaniljsocker och bakpulver

i en skål. Rör ned mjölblandningen i kastrullen. Bred ut smeten

i en långpanna (ca 35 x 20) med smort smörpapper.

Grädda i 175° 15-20 min.

 

Vänd kakan upp och ner på smörpapper. Dra försiktigt bort

smörpapperet på kakan.

 

Glasyren

Blanda grädde, socker, sirap och blockchokladen i en kastrull.

Låt koka under omrörning tills glasyren tjocknar och

blockchokladen smält (ca 10-15 min). Ta kastrullen av värmen

och vispa ned det kalla smöret i klickar. Bred glasyren över

kakan. Strö över den flagade mandeln. Låt kallna i kylen!