Mimmis Mat

Fylld Cannelloni

Kategori: Kyckling

 

4 portioner (nja lite snålt med 3 per man...vi åt det på två.....)

 

Ingredienser:

12 st Cannelloni

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 kycklingfiléer

1 msk smör

3 små paprikor i olika färger

4 dl Pastagrädde (jag tog bara matlagningsgrädde 5 dl och ingen mjölk)

2 dl mjölk

2 dl riven Västerbottensost

salt och peppar

 

Sätt ugnen på 175°.

Finhacka lök och vitlök.

Skär kycklingköttet i små tärningar.

Skär paprika i tärningar.

Stek löken mjuk i lite av smöret. Tillsätt paprika och kyckling och stek klart. Smaka av med salt och peppar.

Fyll cannellonin med kycklingfräset och lägg dem på rad i en ugnsfast smörd form.

Blanda pastagrädde med mjölk och häll över cannellonin.

Strö över osten och gratinera ca 30-40 minuter.

 

  Cannelloni fylld med kycklingröra
Bild från Norrmejerier
 

Lax med nudelwok

Kategori: Fisk/Skaldjur

 

500-600 g lax

1 msk soja

0,5 tsk salt

2 krm vitpeppar

250 g äggnudlar

1 msk olja

1 msk sesamolja

1 påse wokgrönsaker, 400 g

1 st pressad vitlöksklyfta

1 tsk strösocker

2 msk vinäger

1,5 tsk salt

 

Tillbehör

Ev sweet chilisås


Tillagning

Koka nudlarna. 

Skär laxen i bitar.

Häll sojan i en skål eller plastpåse. Vänd runt laxen däri. Salta och peppra den runt om. Låt ligga medan du förbereder resten eller gärna några timmar.

Hetta upp olja, sesamolja i wokpanna eller stor gryta. Stek grönsakerna och vitlöken några minuter i den heta pannan. Strö på socker, salt och vinäger. Låt vinägern koka in och grönsakerna bli nätt och jämnt mjuka.

Stek laxbitarna i stekpanna

Häll av vattnet från nudlarna. Blanda dem med grönsakerna och fräs dem varma.

Servera genast med laxbitarna.

 

Italiensk kassler i krämig sås

Kategori: Kött

Antal portioner: 4
Ingredienser

700 700 g kassler i tunna skivor 3 3 st tomater i småbitar 1 1 kruka basilika eller oregano 1 1 dl grädde 3 3 st vitlöksklyftor 1 1 dl crème fraiche 2 2 msk tomatpuré (eller 1 dl chilisås) 150 150 g mozzarella i bitar Salt, efter smak Peppar, efter smak

Serveras med Pasta eller ris Go sallad

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader.

Ta fram din finaste ugnsform och skivar kasslern i lagom tjocka bitar.

Blanda tomatbitarna, vitlöken och de hackade örterna med crème fraiche och grädde

Häll smeten över köttet i formen och strö sedan ost över hela baletten.

In i ugnen och låt hela härligheten få lite färg på nosen i ca 15-20 minuter.

Servera med pasta och en god grönsallad. Ris fungerar också bra.
Jag gjorde lite mera sås på en höft sådär och använde basilika och åt ris till.
 

Bild från Recept.nu

Hellholms inflyttningspaj

Kategori: Paj

  

6 port

Deg:

3 dl vetemjöl

150 g smör

2 – 3 msk kallt vatten

  

Fyllning:

 2 – 3 gula lökar

smör eller margarin

200 g färska champinjoner

500 g köttfärs

1 dl syltlök

persilja

1 – 2 vitlöksklyftor

1 ½ dl tomatketchup

salt, peppar

200 – 300 g rökt skinka

 

Täcke:

 3 dl vispgrädde

3 äggulor

2 msk vetemjöl

5 dl riven stark ost

salt, peppar

tabasco, kajennpeppar

 

Arbeta ihop pajdegen och låt den stå kallt 1 tim.

Fräs den hackade löken med den finskurna svampen och färsen. Dra pannan från värmen. Rör ner grovt hackad syltlök, klippt persilja, krossad vitlök och tomatketchup. Smaka av med salt och pappar.

Strimla och rör ner skinkan. Vispa grädden till täcket, tjock som vaniljsås ungefär. Rör ner mjölet och äggulorna, en i sänder. Tillsätt osten. Smaka av med tabasco och kajenn.

 

Klä en osmord pajform med pajdegen. Förgrädda den i 200 graders ugnsvärme ca 10 min.

Fyll formen med köttfärsröran. Bred osttäcket över. Sätt in pajen och grädda den vidare i ca 25 min.

 

Energibullar

Kategori: Matbröd

 16 st

 

2 dl fiberberikade havregryn

4 dl vetemjöl

1 dl russin

1 dl solroskärnor

1 msk bakpulver

½ tsk salt

½ dl smör- & rapsolja

3 dl mild yoghurt

½ dl flytande honung

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Baland alla torra ingredienser i en bunke.

Rör i smör- & rapsolja, yoghurt och honung.

Klicka ut degen med en sked på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.

 

 

 

Ostfrallor

Kategori: Matbröd

 

Det här behöver du :

50 gram jäst

6 dl ljummet vatten

2 tsk salt

2 msk olivolja

9- 12 dl vetemjöl alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl

Garnering : riven ost ( jag hade gouda-ost)

Gör så här :

Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten. När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen. Använd precis så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter.

Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter. Innan de ska in i ugnen – pensla med vatten och strö över osten. Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter. Eller längre, jag gjorde större frallor och de behövdes gräddas något längre.

Lammfärsgratäng

Kategori: Gratäng

 
Supergod och enkel gratäng. Lika god dagen efter.
 
4 port
 

400 g lammfärs (jag tog 600 g,)

1 gul lök

1 tsk smör

1 konserverade körsbärstomater på burk (jag tog krossade tomater)

200 g Arla Köket® färskost fruktig curry (hittade inte detta så jag tog

färskost och kryddade med curry efter tycke och smak)

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

 Skivad kokt potatis (ca 600 g)

 

Gör så här:

Koka potatisen.

Sätt ugnen på 225°.

Skala och hacka löken. Fräs lammfärs och lök i smör.

Rör ner tomater och färskost (och curry). Smaka av med salt och peppar.

Varva köttfärsröra och potatis i en smord ugnssäker form.

Gratinera i mitten av ugnen 12–15 min. Servera med sallad.

 Bild från arla.se.
 

Kyckling med gurksallad

Kategori: Kyckling

4 port
 
Kycklingklubbor (så många man vill ha, jag tog en färdig förpackning
typ Stinas kyckling för mig och maken)
 
1stor gurka
2 stora rostade paprikor (finns på burk)
2-3 msk japansk soja
2 msk sesamolja
1 tsk hackad ingefära (finns på burk)
1 krm cayennepeppar 
juice av 1 lime
4 msk jordnötter
koriander till garnering, om man vill (inte jag)
 
Skala och skär ner gurkan i bitar, skär även ner paprika.
Blanda med övrig ingredienser och smaka av.
Toppa med koriander. Servera med ris eller nudlar om du vill ha mer fyllnad.
 
 

Spagetti Papalina

Kategori: Pasta

4 port

 

400 g pasta

300 g  bacon

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

200 g gröna ärtor

1-2 dl riven parmesan

3 dl grädde

salt och peppar

olja att steka i

 

Gör så här: 

Koka pasta. Skär bacon i mindre bitar och stek dem nästan knapriga Lägg baconen åt sidan och sänk värmen. Skala och hacka löken fint. Fräs löken i lite olja på medelvärme i några minuter. Skala och skiva vitlöken fint. Lägg i vitlök och bacon och låt det fräsa med löken i någon minut. Slå på grädden och blanda om. När det kokat upp lägger du i ärtorna och låter såsen sjuda på svag värme några minuter. Tillsätt parmesan, men spara lite till servering, och blanda om. Smaka av med salt och peppar. Häll av vattnet av pastan och blanda pastan i såsen.

 

 

Artipelagsill

Kategori: Julmat

 
10 pers på buffé 
 
2 burkar femminuters sill  (420 g)
2 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 msk dijonsenap
½ dl hackad dill och gräslök
30 g löjrom
1 krm nymald vitpeppar
 
Gör så här:
Låt sillen rinna av och klipp den i bitar.
Blanda majonnäs, gräddfil, senap, örter och löjrom.
Krydda med peppar. Vänd ner sillen i såsen.
Låt stå och dra i kylen ca 1 dygn.
 
 
 

Björnbärssill

Kategori: Julmat

 
1 burk 5-minuters sill
lagen från sillen
1 morot (ca 7 cm)
1 liten rödlök
1 bit purjo (ca 5 cm)
½ dl koncentrerad svartvinbärssaft
3 msk honung
2 dl björnbär
 
Låt sillen rinna av (spara lagen).
Skär morot och lök i skivor. Strimla purjon.
Blanda alla ingredienser samt lagen och tillsätt sillen som klippts i bitar.
 
 
 
 

Gravad lax

Kategori: Julmat

 
Svartpeppar och tre citrusfrukter sätter mycket smak på laxen.
 
6-8 pers på buffé
 
900 g laxfilé (som varit fryst ca 3 dygn)
1 citron
1 lime
½ apelsin
2 tsk + 1 tsk svartpeppar
3/4 dl strösocker
½ dl salt, gärna  havssalt
 
Putsa laxen fri från ben och hinnor. Skölj citrusfrukterna noga i ljummet vatten. Skär bor det yttersta skalet och finstrimla det. Krossa pepparn i en mortel.
 
Blanda salt, socker och 2 tsk krossad peppar med citrusskalet. Gnid in blandningen runt laxen och lägg den i en plastpåse. Häll på resten av salt- och sockerblandningen. Förslut och låt ligga i kylen i 2 dygn. Vänd laxbiten två gånger per dygn.
 
Ta ut laxen. Häll av lagen som bildats och torka laxen med hushållspapper. Skär laxen i ca 3 mm tjocka skivor.
 
 
 
 
 

Pizzakassler

Kategori: Gratäng

 

4 port

 

Du behöver:

500 g kassler

1 st. gul lök

4 dl Kelda Pastasås tomat & crème fraiche

2 tsk oregano

ca 2 dl riven ost 

 

Gör så här:

Skär kasslern i skivor. Lägg dem i en ugnsfast form .

Skär löken i tunna skivor och fördela över kasslern.

Häll Keldasåsen över kasslern. Strö över oregano och riven ost.

Tillaga mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

 

 

Recept från Andrea's blogg.

 

Glöggnötter

Kategori: Förtugg

 
6-8 port
 
200 g cashewnötter
2 msk flytande honung
1 msk farinsocker
1 tsk chilipulver
1 tsk kanel
1 tsk salt
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg nötterna på en plåt. Rigla över och strö över sockret och kryddorna. Stänk över lite vatten så att de inte klibbar ihop.
 
Rosta nötterna i mitten av ugnen. i ca 20 min tills de har fått lite färg  Rör om då och då.
 
Låt svalna på plåten innan servering. Strö över lite flingsalt.
 
Detta är gott att ha till en fördrink också och inte bara i juletid.
 
 

Pulled chicken

Kategori: Kyckling

4-5 pers

ca 1 kg kycklingfilé

2 1/2 – 3 dl barbeque sås

Paprikapulver

1 gul lök

Olja

Serveras med grönsaker i tortillabröd eller ris och grönsaker.

Gör så här :

Ställ ugnen på 150 grader. Stekkycklingen så att den får lite färg på ytan och lägg den i en ugnssäker form- Ringla över lite olja. Lägg i den klyftade löken. Häll över barbequesåsen och ställ in i mitten av ugnen, i ca  2 1/2 timme ( tills kycklingköttet inte längre är rosa) , kycklingen ska trilla isär när du sätter gaffeln i den. Dela kycklingen och servera genast. 

 
 
 
Grundrecept från Jennys Matblogg.

Ananascoupe med glass och flarn

Kategori: Efterrätt

 
4 pers
 
½ ananas
1 vaniljstång
2 msk smör
½ dl socker
½ citron, rivet skal
 
 
Honungsflarn, ca 15 st
50 g smör
2 msk honung
1 dl strösocker
3/4 dl vetemjöl
 
Tillbehör
½ liter glass
 
Garnering
Rostade kokosflingor
 
Gör så här:
 
Honungsflarn
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör och honung i en kastrull.
Tillsätt socker och mjöl och rör ihop till en jämn smet. Låt svalna något.
Rulla små kulor av degen och lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda ca 4 kakor i taget mitt i ugnen ca 6 min.
Ta ut och forma dem genast till rullar. Låt kallna på galler.
 
Skala och skär bort den grova stocken i mitten på ananasen.
Skär fruktköttet i cm-stora tärningar. Klyv vaniljstången och skrapa ut förna.
Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt ananas, socker, vaniljfrön och citronskal
och låt sjuda ca 1 minut. Låt svalna.
 
Servera ananasen med vaniljglass och honungsflarn. Garnera med kokos.
 

 

Parmesansoppa

Kategori: Soppa

 

Ingredienser  4pers
 
1 gul lök
½ gul paprika
1 vitlök
2-3 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
5 dl grädde
2-4 dl riven parmesanost
Smör
 
Gör så här:
Smält smör i en kastrull och lägg i hackad gul lök, paprika och vitlök.
Låt det puttra i smöret en stund så att alla smaker släpper.
Häll på kycklingfond, vin och grädde och koka upp.
Lägg i den rivna osten och smaka av. Inga andra kryddor behövs.
 
Receptet är beräknat till 4 förrätts portioner men passar till 2 huvudrätter också.
Servera med torkade parmachips vid sidan om.