(Det finns färdig kolasås på burk om du inte vill koka själv (karamelliserad))
1-2 bananer
3 dl vispgrädde
Färska hallon eller andra bär till garnering
Tillagning
Tips! Koka gärna kolakrämen en dag i förväg, så går det enkelt och snabbt att göra klart tårtan.
Lägg den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en kastrull med vatten. Vattnet ska täcka hela burken. Koka upp och låt det hela koka i cirka 3 timmar. Titta till kastrullen med jämna mellanrum och fyll på vatten om det behövs. Burken ska hela tiden vara täckt med vatten.
Kyl burken i kallt vatten (jätteviktigt, annars sprutar det heta innehållet ur burken när den öppnas). Öppna den kylda burken och du har den härligaste kolasås.
Kör kexen till smulor i matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna så att det binder. Tryck ut ”degen” i en form med löstagbar kant och ställ in i kylen så den stelnar.
Ta ut kakbottnen ur kylen när kolakrämen är klar och har kallnat. Knäpp av kanten på formen och placera kakbottnen på ett tårtfat. Bred generöst med kolakräm över botten. Skiva bananerna och fördela ovanpå.
Vispa grädden och spritsa eller bred ut den fint över tårtan. Garnera med färska bär precis före servering.
250 g vetemjöl 125 g smör 35 g jäst 1 1/4 dl mjölk 1½ tsk socker ½ tsk salt Ägg till pensling Vallmofrön
Smula ner smöret i mjölet. Rör ut jästen i kall mjölk och häll den över mjölblandningen. Tillsätt socker och salt. Arbeta degen smidig. Degen skall inte jäsa. Dela degen i tre delar. Kavla ut varje del till 16x16 cm och gör ett treslag (vik åt samma håll i tre lager). Dela varje del i 4 delar med kniv. Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk ca 20 minuter. Pensla med ägg och strö över vallmofrö. Grädda i mitten av ugnen i 200 g ca 15 minuter.
Bena ur den grillade kycklingen eller bryn kycklingfiléerna skurna i små bitar. Lägg i en ugnsform. Bryn paprika och majs i lite socker. Fördela detta över kycklingen.
Vispa grädden (jag missade att det skulle vara vispgrädde, hade bara matgrädde som inte går att vispa men det gick bra ändå) blanda i curry, sambal oelek, chutney och hackad vitlök. Klicka ut över kycklingen och gratinera ca 25-30 min.
Jag dubblade recepten på en höft. Vi var hungriga och det var jättegott. Man tar gärna lite till.
4 port
Du behöver:
Ca 200 g kräftstjärtar
200 g champinjoner (färska)
1 röd paprika
1-2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
3 dl vatten
3 msk hummer fond
Redning
Smör
Salt o peppar
Gör så här:
Skiva champinjonerna och strimla paprikan. Fräs grönsakerna med smör i en kastrull. Riv ner vitlöken och låt den fräsa tillsammans med grönsakerna. Rör ner vattnet, crème fraichen och hummerfonden. Låt det koka. Red till önskad konsistens. Tillsätt krätstjärtarna. Krydda med salt och peppar.
Fyllning : Nutella & smör 50 / 50 och en nypa salt.
Pensla medvispat ägg och strö över pärlsocker
Gör så här : Smula jästen i en stor bunke/bakmaskin. Smält smör och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt ( 37 grader), Häll lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt. Sedan blandar du i sockret, saltet och vaniljsockret i degspadet och till sist mjölet, ta bara så mycket så att du får en smidig och fin deg. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor, ca 1 timma, bakar du en hälften så räcker det med hälften så lång jästid. Under tiden gör du fyllningen, rör ihop lika mycket nutella som smör 50 / 50 och en nypa salt. Lite mer en en halv burk gick åt när jag bakade.
När degen har jäst klart, dela den i 6 delar och baka ut den på mjölat bakbord till en rektangel. Bred ut rikligt med nutellafyllning och vik degen på mitten. Skär sedan cirka 1 1/2 cm långa remsor från den vikta degens kortsida, och tvinna längderna så att det blir små snurror. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker. Ställ ugnen på 225 ( 250 ) grader, låt bullarna jäsa i ytterligare 30 – 40 minuter. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 8- 10 minuter. Ta ut den när de har fått en fin färg.
Låt dem svalna något på galler, sedan är de klara att serveras.
Jag skippad wasabin och om man inte vill ha allt för starkt skrapar man bort marinaden från fisken.
Tina laxen om den är fryst.
Sätt ugnen på 175°C.
Marinad: Rör ihop ingredienserna till marinaden. Lägg laxen i en liten ugnssäker form så att den precis får plats. Häll på marinaden och blanda med laxen.
Avokadokräm: Dela och krama ur kärnorna på tomaterna, skär dem i tärningar. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadorna. Gaffelmosa avokadoköttet och blanda det med wasabi, limesaft och tomattärningarna. Smaksätt med salt och peppar.
Sätt in laxen mitt i ugnen ca 15 minuter, eller tills innertemperaturen är 56°C.
Ös gärna med marinaden några gånger under tiden.
Servera laxen med marinaden i formen, avokadokrämen och kokt ris eller nudlar.
600 g avorioris 75 g smör 0.5 dl olivolja 2 st gula lökar 3 st vitlöksklyftor 1,5 l hönsbuljong 2 dl vitt vin 4 hg blandad svamp, tex Karl Johan och kantarell
Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt olja, salt, solrosfrön, riven morot, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Bland ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. forma degen til en limpa och lägg den i en smörad avlång brödform. Skär ca 1 cm djupa, sneda snitt med en vass kniv i brödytan. Strö över lite vetemjöl och låt brödet jäsa under bakduk i 45-60 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt in limpan längst ned i ugnen och sänk värme till 225 grader. Grädda brödet i 20-25 min.
Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt olja, salt, rågsikt, ost och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den en stund. Dela degen i tre delar. Gör en rund boll av en bit. Platta till den lite grann och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Rulla ut två längder av de andra bitarna och snurra dem runt varandra. Lägg snurran rund den runda delen. Pensla brödet med vatten och strö över pinjenötter och flingsalt. Låt det jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet längst ner i ugnen i 25-30 min eller tills ytan fått en gyllenbrun färg. Låt brödet svalna på ett galler.