Mimmis Mat

Krämig kyckling

Kategori: Kyckling

4 port

Du behöver:

4 st. kycklingfiléer

1 påse wokgrönsaker

1 msk kalvfond

1 bruk (2dl) Crème Fraiche paprika/Chili (Jag tog en neutral också för att få mer sås)

2 tsk soja

2 tsk chiliflakes

2 msk rapsolja

 

Gör så här:

Strimla kycklingfiléerna.

Stek dem i olja.

Krydda med salt och chiliflakes.

Lägg kycklingfiléerna i en gryta.

Skölj ur stekpannan med vatten.

Woka/stek wokgrönsaker enligt anvisningar på paketet.

Tillsätt sojan.

Lägg wokgrönsakerna tillsammans med kycklingen i grytan.

Tillsätt crème fraiche, fond och chiliflakes.

Låt allt koka ihop cirka 3 min.

Till sätt naturel crème fraiche om du tycker att det blir för starkt.

 Servera med pastaskruvar

www.andreanordling.blogg.se

Kolatårta

Kategori: Tårta

 

Ingredienser

0,5 paket digestivekex

150 g smör

1 burk kondenserad mjölk

(Det finns färdig kolasås på burk om du inte vill koka själv (karamelliserad))

1-2 bananer

3 dl vispgrädde

Färska hallon eller andra bär till garnering

Tillagning

Tips! Koka gärna kolakrämen en dag i förväg, så går det enkelt och snabbt att göra klart tårtan.

Lägg den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en kastrull med vatten. Vattnet ska täcka hela burken. Koka upp och låt det hela koka i cirka 3 timmar. Titta till kastrullen med jämna mellanrum och fyll på vatten om det behövs. Burken ska hela tiden vara täckt med vatten.

Kyl burken i kallt vatten (jätteviktigt, annars sprutar det heta innehållet ur burken när den öppnas). Öppna den kylda burken och du har den härligaste kolasås.

Kör kexen till smulor i matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna så att det binder. Tryck ut ”degen” i en form med löstagbar kant och ställ in i kylen så den stelnar.

Ta ut kakbottnen ur kylen när kolakrämen är klar och har kallnat. Knäpp av kanten på formen och placera kakbottnen på ett tårtfat. Bred generöst med kolakräm över botten. Skiva bananerna och fördela ovanpå.

Vispa grädden och spritsa eller bred ut den fint över tårtan. Garnera med färska bär precis före servering.

Recept från Allt om Mat

Birkesbröd

Kategori: Matbröd

250 g vetemjöl
125 g smör
35 g jäst
1 1/4 dl mjölk
1½ tsk socker
½ tsk salt
Ägg till pensling
Vallmofrön

Smula ner smöret i mjölet.
Rör ut jästen i kall mjölk och häll den över mjölblandningen. Tillsätt socker och salt.
Arbeta degen smidig. Degen skall inte jäsa.
Dela degen i tre delar. Kavla ut varje del till 16x16 cm och gör ett treslag (vik åt samma håll i tre lager).
Dela varje del i 4 delar med kniv.
Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Pensla med ägg och strö över vallmofrö.
Grädda i mitten av ugnen i 200 g ca 15 minuter.

Mums!

 

 

Flämtande Uttern

Kategori: Kyckling

Vilket namn på en maträtt!!!
 
4 port
1 grillad kyckling eller kycklingfiléer
1 paprika
1 burk maj
3 dl vispgrädde
1 tsk curry
1,5 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 vitlöksklyftor
 
 
Sätt ugnen på 225 g.
Bena ur den grillade kycklingen eller bryn kycklingfiléerna skurna i små bitar. Lägg i en ugnsform. Bryn paprika och majs i lite socker. Fördela detta över kycklingen.
Vispa grädden (jag missade att det skulle vara vispgrädde, hade bara matgrädde som inte går att vispa men det gick bra ändå) blanda i curry, sambal oelek, chutney och hackad vitlök. Klicka ut över kycklingen och gratinera ca 25-30 min.
Servera med ris och grönsallad.
 
Nästa gång blir det dubbel sats.
Receptet finns på ICA.se.

Hummersås med kräftstjärtar

Kategori: Pasta

 
Jag dubblade recepten på en höft. Vi var  hungriga och det var jättegott. Man tar gärna lite till.

4 port


Du behöver:

Ca 200 g kräftstjärtar

200 g champinjoner (färska)

1 röd paprika

1-2 vitlöksklyftor

2 dl crème fraiche

3 dl vatten

3 msk hummer fond

Redning

Smör

Salt o peppar

Gör så här:

Skiva champinjonerna och strimla paprikan. Fräs grönsakerna med smör i en kastrull. Riv ner vitlöken och låt den fräsa tillsammans med grönsakerna. Rör ner vattnet, crème fraichen och hummerfonden. Låt det koka. Red till önskad konsistens. Tillsätt krätstjärtarna. Krydda med salt och peppar.

Servera med färsk pasta

 

 

 

Keso och tomatbiffar

Kategori: Kött

 

Dagens middag blev detta. Mycket goda. Jag gjorde en sås till också.

Du behöver:

ca 400g Köttfärs

2 msk Grädde

1 Gul lök

1,5 dl Keso

1 Ägg

2-3 st tomater

Salt & Peppar

 

Gör så här:

Hacka löken fint.

Stek den i smör tills den blir mjuk.

Hacka tomaterna.

Blanda löken med köttfärsen.

Tillsätt grädde, keso, ägg och tomaterna.

Salta & peppra.

Forma biffar (ca 100g styck).

Stek tills de fått fin färg.

 

Servera med en sallad eller potatis.
Recept från www.andreanordling.blogg.se

Nutellabullar

Kategori: Baka

 
Halv sats går också att göra.
 
100 gram jäst för söta degar 350 gram smör 10 dl standardmjölk 4 dl strösocker 2 tsk äkta vaniljsocker 1 kryddmått salt 2,5 – 3 liter vetemjöl
 
Fyllning : Nutella & smör 50 / 50 och en nypa salt.
 
Pensla medvispat  ägg och strö över pärlsocker 

Gör så här : Smula jästen i en stor bunke/bakmaskin. Smält smör och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt ( 37 grader), Häll lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt. Sedan blandar du i sockret, saltet och vaniljsockret i degspadet och till sist mjölet, ta bara så mycket så att du får en smidig och fin deg. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor, ca 1 timma, bakar du en hälften så räcker det med hälften så lång jästid. Under tiden gör du fyllningen, rör ihop lika mycket nutella som smör 50 / 50 och en nypa salt. Lite mer en en halv burk gick åt när jag bakade.

När degen har jäst klart, dela den i 6 delar och baka ut den på mjölat bakbord  till en rektangel. Bred ut rikligt med nutellafyllning och vik degen på mitten. Skär sedan cirka 1 1/2 cm långa remsor från den vikta degens kortsida, och tvinna längderna så att det blir små snurror. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker. Ställ ugnen på 225 ( 250 ) grader, låt bullarna jäsa i ytterligare 30 – 40 minuter. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 8- 10 minuter. Ta ut den när de har fått en fin färg.

Låt dem svalna något på galler, sedan är de klara att serveras.

 
 
 
 
 
 

Laxknyten i skagensås

Kategori: Fisk/Skaldjur

 
Receptet hittade jag här. Ny favorit matblogg.

För 4 personer:

4 st portionsbitar lax

olivolja

gräslök

sweet chili sås

1 citron

salt och peppar

aluminiumfolie

 

Sätt på ugnen på 200 grader eller tänd grillen.

Tag 4 bitar folie i A4-storlek (dubbelt om du ska grilla).

Lägg en laxbit på varje folieark, med skinnsidan nedåt.

Salta och peppra efter smak.

Ringla över sweet chilisås och lite olivolja.

Hacka lite gräslök och strö över.

Toppa med lite rivet skal av citronen.

Vik ihop folien så den får formen av en liten båt med vecket uppåt.

Sätt in i ugnen eller lägg på grillen i 10-15 min (lite längre i ugnen).

 

Skagensås

1 dl majonnäs

2 dl crème fraiche

1 halv burk stenbitsrom

300 g oskalade räkor

1 stort knippe bladpersilja

1 knippe gräslök

1 citron

salt och vitpeppar

Skala de tinade räkorna

Blanda majonnäsen med lite av crème fraichen.

Blanda i resten av crème fraichen.

Lägg i stenbitsrom och de skalade räkorna och blanda om.

Hacka persiljan och gräslöken fint och blanda i såsen.

Smaka av med salt och peppar och lite saft från citronen.

 

 
 

Asiatisk lax i ugn

Kategori: Fisk/Skaldjur

Detta är ett recept från Buffé nr 1 2012.

 

Ingredienser 4 port

                                    4  bitar   lax (à ca 150 g)                                   

Marinad

1 msk finhackad   chilifrukt (t ex spansk peppar)    

rivet skal av 1 lime

2 msk färskpressad   limesaft

1 msk japansk   soja

1 msk skalad, finriven   ingefära

1/2 msk flytande   honung

Avokadokräm

2 avokador

2 tomater

1 msk   wasabi (från tub)

1 sk färskpressad   limesaft

 salt och svartpeppar

Till servering

ris eller nudlar

ev cashewnötter att toppa med

 
Jag skippad wasabin och om man inte vill ha allt för starkt skrapar man bort marinaden från fisken.

 

Tina laxen om den är fryst.

Sätt ugnen på 175°C.

Marinad: Rör ihop ingredienserna till marinaden. Lägg laxen i en liten ugnssäker form så att den precis får plats. Häll på marinaden och blanda med laxen.

Avokadokräm: Dela och krama ur kärnorna på tomaterna, skär dem i tärningar. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadorna. Gaffelmosa avokadoköttet och blanda det med wasabi, limesaft och tomattärningarna. Smaksätt med salt och peppar.

Sätt in laxen mitt i ugnen ca 15 minuter, eller tills innertemperaturen är 56°C.

Ös gärna med marinaden några gånger under tiden.

                      Servera laxen med marinaden i formen, avokadokrämen och kokt ris eller nudlar.

 

 
 
 
 

Falukorvswok

Kategori: Korv

4 port
 
Ingredienser
 
400 g falukorv
1 msk soya
1 tsk curry
½ gul lök
1 paprika
2 morötter
2 dl vatten
1 tsk potatismjöl
2 msk tomatpuré
1 st buljongtärning av kalv eller grönsak
 
1. Blanda soya och curry i en bunke. Strimla korven och
lägg i bunken så att den drar i sig av blandningen.
 
2. Skölj, ansa och strimla grönsakerna.
 
3. Fräs korven i en wok- eller stekpanna och tillsätt därefter grönsakerna.
 
4. Blanda vatten, potatismjöl och tomatpuré i en bunke och rör
sedan i detta i woken då grönsakerna är lagom krispiga. Smula i buljongtärningen.
 
Servera med ris, matvete eller vad du vill.
 
 
 

Svamprisotto

Kategori: Ris

 

4 portioner

Ingredienser

600 g avorioris
75 g smör 0.5 dl olivolja
2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
1,5 l hönsbuljong
2 dl vitt vin
4 hg blandad svamp, tex Karl Johan och kantarell


Till servering

3 msk persilja, hackad
4 msk marinerade soltorkade tomater, hackade
1 dl parmesanost, riven
 

1. Skölj riset under rinnande vatten i ett durkslag.

2. Koka upp hönsbuljongen.

3. Smält under tiden hälften av smöret och all olivolja i en stor kastrull.

4. Finhacka löken och fräs den tillsammans med den pressade vitlöken tills den är mjuk och fått fin färg.

5. Tillsätt resten av smöret och svampen i bitar.

6. Låt puttra ihop i några minuter.

7. Rör ner riset och tillsätt 4 deciliter av den kokheta buljongen.

8. Ge det hela ett uppkok och låt sedan alltsammans koka under omrörning tills all vätska kokat bort.

9. Tillsätt ytterligare 4 deciliter kokhet buljong och koka tills vätskan återigen kokat bort.

10. Fortsätt på detta vis tills ingenting av buljongen återstår.

11. Häll då till sist ner vinet och låt det koka in. Det brukar ta ungefär 25 minuter allt som allt.

12. Tag grytan från värmen och rör ned persilja, tomater och parmesanosten.

13. Men sedan är det viktigt att den serveras efter som den är allra godast nu!

 

 
 
 
 

Parmalindad kyckling

Kategori: Kyckling

 
 
6-8 kycklingfiléer
6-8 skivor parmaskinka
1 kruka rosmarin
15 st vitlöksklyftor
2 st lagerblad
2 msk smör
0,75 dl god olivolja
0,75 dl balsamvinäger
Örtsalt, efter smak
Nymalen svartpeppar, efter smark
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Finhacka ett par kvistar rosmarin och strö över kycklingfiléerna.

3. Linda runt en skiva parmaskinka runt varje filé.

4. Placera "paketen" i en ugnsfast form och tillsätt alla ingredienser till skyn.

5. Lägg till sist ner några kvistar rosmarin bland kycklingen.

6. Stek i ugn i ca 35-40 minuter.

7. Servera med ris, potatis, pasta eller risotto.

 
 
 

Morotslimpa med solrosfrön

Kategori: Matbröd

1 limpa
 
25 g jäst
3 ½ dl mjölk, ljummen
½ dl rapsolja
1 ½ tsk salt
1 msk solrosfrön
1 morot, fint riven
2 dl vetemjöl
7-9 dl rågsikt
 
Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt olja, salt, solrosfrön, riven morot, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Bland ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
 
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. forma degen til en limpa och lägg den i en smörad avlång brödform. Skär ca 1 cm djupa, sneda snitt med en vass kniv i brödytan. Strö över lite vetemjöl och låt brödet jäsa under bakduk i 45-60 min. Sätt ugnen på 250 grader.
 
Sätt in limpan längst ned i ugnen och sänk värme till 225 grader. Grädda brödet i 20-25 min.
 
 
 
 
 

Saftigt bröd med västerbottenost

Kategori: Matbröd

 
25 g jäst
4 dl mjölk, ljummen
½ dl rapsolja
1½ tsk salt
1 dl rågsikt
75 g vbost, riven (eller Allerum)
7-8 dl vetemjöl
 
Pensling och garnering
vatten
pinjenötter
flingsalt
 
 
Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt olja, salt, rågsikt, ost och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
 
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den en stund. Dela degen i tre delar. Gör en rund boll av en bit. Platta till den lite grann och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Rulla ut två längder av de andra bitarna och snurra dem runt varandra. Lägg snurran rund den runda delen. Pensla brödet med vatten och strö över pinjenötter och flingsalt. Låt det jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.
 
Grädda brödet längst ner i ugnen i 25-30 min eller tills ytan fått en gyllenbrun färg. Låt brödet svalna på ett galler.