Fyllning: 400 g köttfärs 1 gul lök 1/2 pkt bacon, 140 g smör 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 2 tsk oregano 2 dl lätt crème fraiche 3 ägg 2 tomater ca 15 oliver 1 dl riven ost
Gör så här: Pajen går snabbt att göra, men ska stå en stund i ugnen. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka löken. Hacka baconet. Bryn färsen i smör i en stor stekpanna. Rör i lök och bacon. Låt allt fräsa i några minuter. Krydda med salt, peppar och oregano. Rör i crème fraiche och låt allt koka ca 5 min. Ta det från värmen. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Vispa ihop äggen och rör ner dem i färsen. Häll färsen i pajskalet. Skiva tomaterna och lägg dem och oliverna på färsen. Strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en grönsallad.
3 msk cognac till flambering (flambering går att utesluta)
Gör så här: Hacka lök, skiva vitlök och tärna paprikan. Fräs lök och vitlök mjuk i smör. Tillsätt curryn och låt den fräsa med en stund. Skär rostbiffen i tärningar och fräs hastigt i omgångar i en stekpanna. Häll över den stekta löken. Hetta upp en gryta, tillsätt cognac och flambera. (Stäng av köksfläkten och ha ett lock i beredskap för att släcka lågorna vid behov). Tillsätt grädden, mango chutney, soja, paprika, salt och peppar och låt puttra ca 5 minuter. Strö ev. över mjöl och späd med vattnet om du önskar mer sås. Tillsätt den skivade bananen och sjud ytterligare i ca 5 minuter utan att koka.
Servera med ris och tillbehör som cashewnötter, torkade bananchips, färsk kiwi och mango chutney.
2 dl strösocker 2 dl vispgrädde 2 dl ljus sirap 2 msk kakao av god kvalitet 2 msk smör
Tips
Leilas Tips! Knäck kan med fördel smaksättas på massor av olika sätt och inte bara göras på traditionellt sätt med hackad mandel. Här förljer några exempel.
Smaksättning till 1 sats knäck / 50 stycken formar:
Limeknäck: Skal av 3 lime
Apelsinknäck: Skal av 1 apelsin
Ingefärsknäck: 1 ½ tsk malen ingefära
Vaniljknäck: 1 urskrapad vaniljstång som får koka med i smeten.
Pepparkaksknäck: 1 rågad tsk pepparkakskryddor
Kanelknäck: 1 ½ tsk malen kanel
Gör så här
1. Blanda strösocker, vispgrädde, sirap, och kakao i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter.
2. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 122 grader eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård. Koktid 15-20 minuter.
3. Tillsätt smör och eventuella smaksättningar.
4. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar (gärna ischokladformar så lossnar knäcken enkelt när det är dags att äta).
2 burkar creme fraiche med soltorkade tomater och fetaost
1 paprika valfri färg finhackas
2 msk sweet chilisås
salt o peppar
Lägg fiskbitarna i en ugnssäker form. Salt och peppra efter smak. Blanda creme fraiche med paprikan och chilisås. Häll blandningen över laxen. Sätt in i ugnen på 200 g ca 45 min-1 tim, tills laxen är färdig. Tiden beror på laxens tjocklek. Servera med en sallad och vad du vill.
Man kan även använda creme fraiche med paprika och chilismak och smula i fetaost.
Strimla paprikor, lök och kyckling. Stek kycklingen tillsammans med grönsakerna. Salta och peppra. Tillsätt matlagningsgrädde, mango chutney och sambal oelek (efter eget tycke). Smaka av med salt och peppar. Låt puttra några minuter. Servera med ris eller couscous och sallad.
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ner de övriga ingredienserna till chokladsmetne. Häll smeten i formen.
Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser. Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. Grädda kakan i mittten av ugnen ca 30 min. Låt svalna. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.
ca 10-12 dl cornflakes (eller mer till smeten blir stum och formbar)
Garnering: 200 gr mjölkchoklad
Värm sirap och socker i en kastrull, det ska inte koka. Rör ner vaniljpulver, jordnötssmör och kokos. Krossa sedan ner cornflakes (för hand eller med gaffel, jag gjorde det i en egen skål för sig innan). Rör tills du får en lagom stum men formbar smet. Ställ kallt medan du smälter chokladen över vattenbad. Forma till toppar (storlek efter smak). Doppa dem sedan i chokladen och låt kallna på bakplåtspapper.
1 st. fläskfilé smör att steka i salt och svartpeppar
2 dl mjölk 1 dl crème fraiche 1 msk smör 1 msk mjöl 3 tsk paprikapulver 2 tsk chilipulver smaka av med salt 10 cm purjolök 1 st. paprika.
Gör så här:
Putsa fläskfilén och skär den i ca 2 cm tjocka skivor. Bryn bitarna lätt i smör, salta och peppra. Strimla eller skär paprikan i bitar. Finhacka purjolöken. Placera skivorna i en en gryta medan såsen lagas.
Smält smöret. Vispa ner mjölet och tillsätt mjölken och crème fraichen. Tillsätt kryddorna, köttet och grönsakerna. Krydda mera om du vill ha starkare. Låt allt koka samman i ca 20 minuter. Smaka av med salt peppar.
(Om du vill ha krispig paprika så lägg i den på slutet)