Mimmis Mat

Laxgratäng

Kategori: Fisk/Skaldjur

Receptet hittade jag i en Allas tidining.
 
 
4-6 port
 
6 laxbitar á ca 100 g
 
Potatismos
ca 1 kg mjölig potatis
Smör
1½-2 dl mjölk
2 äggulor
salt, vitpeppar
 
Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
1 msk hummerfond
1-1½ dl torrt vitt vin
2-3 dl vispgrädde
1 litet knippe dill
 
Garnering
Röd stenbitsrom
1 lime
Hackad gräslök
 
Koka potatisen. Pressa potatisen med en potatisstöt eller större gaffel.
Tillsätt en klick smör och mjölk efter hand och vispa ett luftigt men ganska fast mos med elvisp,
men inte för läng, då blir det segt.
Sist vispas äggulorena ner. Smaka av med kryddor.
 
Spritsa eller klicka ut moset i en smord form.
Låt svalna. Salta, peppra och lägg i laxfiléerna innanför mosklickarna.
 
Smält smöret till såsen.
Rör i vetemjölet, späd med vatten, fond, vitt vin och grädde under kraftig omrörning.
Smaka av med kryddor hackad dill.
 
Häll såsen över fisken och gratinera i 225 grader i ca 25 min eller tills allt  har fått fin färg
och fisken blivit ogenomskinlig.
Garnera med stenbitsrom, limeklyftor och gräslök.
Servera en sallad till.
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: