Tex Mex buritos
Kategori: Kött
Till formen: margarin eller olja
Servera med en sallad.
Kategori: Kött
Kategori: Efterrätt
Till 6 personer
4 dl vispgrädde
4 msk strösocker
200 gram mjölkchoklad
2 st gelatinblad
Vit choklad, färska hallon och lite krossad mörkchoklad.
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ( ca 5 minuter).
Koka upp grädde tillsammans med sockret. Ta bort från plattan och låt stå med lock på i ca 5- 10 minuter.
Rör sedan ner gelatinbladen i den varma gräddblandningen – rör om tills bladen löst sig ordentligt.
Hacka chokladen och rör ner i gräddblandningen – rör om tills all choklad löst sig.
Häll upp i koppar eller skålar. ( Går även bra att lägga i en skål – så får man välja själv hur mycket man vill ha ).
Låt stå kallt i ca 4 timmar innan servering.
Garnera med färska hallon , vit chokladflan och lite mörk krossad choklad.
Kategori: Julgodis/bak
Häll den kondenserad mjölken i en kastrull. Hetta upp en platta på spisen och låt mjölken bli varm. Rör hela tiden så du inte bränner mjölken.
Bryt i den vita chokladen men sänk nu värmen och rör hela tiden för att det inte ska bränna fast. Blandningen får inte bli för varm, då blir allt grynigt och separerar så dra kastrullen från platta lite då och då och bara rör.
När allt har smält ihop till en tjock massa tar du kastrullen helt från plattan och rör ner grovt hackade oreokakor och flingsalt. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper. Jag använde en form på ca 15*30 cm. Ställ i kylskåp över natten och skär sedan upp i mindre bitar. Förvara i kylskåp
Kategori: Baka
Sola hette egentligen Solveig och var mammas moster. Hon bakade alltid dessa underbara biskvier till oss till jul, födelsedagar eller när vi ville.
Botten
1½ dl sötmandel
1½ dl strösocker
2 äggvitor
Skålla, skala och mal mandeln. Blanda med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner vitan i mandelblandningen. Klicka ut smeten på bakplåtspapper.
Grädda 200 grader i ca 10 min. Lossa på bottnarna från plåten innan de kallnat.
Låt kallna innan smörkrämen läggs på.
-----------------------
Smörkräm
Blandning 1
¾ dl strösocker
½ dl vatten
1 msk kakao
Blanda ihop kakao och socker. Värm sedan blandningen (på 1an) tillsammans med vattnet i en kastrull. Det får ej koka. Ska bli segt mellan fingrarna.
3 äggulor
150 g smör (rumsvarmt)
Vispa äggulorna i en skål med elvisp.
Lägg 150 g smör i en annan skål.
Blanda ihop blandning 1 med äggvispet tjockt. Blanda sedan ihop smeten med smöret lite i taget.
Lägg smörkrämen i toppar på mandelkakorna. Ställ i kylskåpet innan chokladdoppning
-----------------------
1½ hg blockchoklad
20 g kokosfett
Smält blockchokladen på 1an. Låt svalna lite innan kakorna doppas.
Lycka till!
Kategori: Fisk/Skaldjur
Kategori: Baka
Kategori: Korv
2 pers
1 pkt chorizo (gärna nån smak)
2 dl creme fraiche
pesto efter smak, grön eller röd (jag använder ofta en hel burk)
pastapenne
Gör såhär:
Skiva chorizon och stek i en stekpanna. Blanda creme fraichen och peston och
häll ner i stekpannan tillsammans med chorizon. Låt allt värmas ihop
Ät med pastan!
Kategori: Müsli
Kategori: Gratäng
4 port
1 grillad kyckling eller 3-4 filéer
4 port kokt jasmin eller basmatiris
2 tomater
2 dl bearnaisesås
2 dl creme fraiche
salt & peppar
1- 2 dl riven ost
Häll det färdigkokta riset i en form.
Skär kycklingen i bitar (stek kycklingen om ni använder filé).
Lägg det över riset. Skiva tomater och lägg de på kycklingen.
Blanda bearnaise + creme fraiche + riven ost och smaka av med salt & peppar.
Bred blandningen överst i formen och gratinera i ugn, 225 C, tills rätten fått fin färg. Ca 15-20 min.
Servera med en god sallad!
Kategori: Pasta
Kategori: Kyckling
Kategori: Fisk/Skaldjur
Kategori: Allmänt
Kategori: Sås
Kategori: Baka
Kategori: Kött
700 g nötfärs eller blandfärs
1 gul lök
1 brk krossade tomater
4 msk tomatpuré
2 st krossade vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 msk curry
2 tsk kardemumma
1 tsk nymald svartpeppar
2 tsk salt
3 dl riven ost
Deg:
100 g smör
2 dl vatten
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 ägg
1 l vetemjöl
Ägg till pensling
SKALA OCH HACKA LÖKEN.
FRÄS FÄRSEN I EN STOR GRYTA UNDER OMRÖRNING.
TILLSÄTT LÖK, TOMATKROSS, TOMATPURE, KRYDDOR OCH SALT.
KOKA PÅ SVAG VÄRME UNDER LOCK CA 10 MINUTER.
SMÄLT SMÖRET TILL DEGEN.
TILLSÄTT DÄREFTER VATTNET OCH LÅT BLANDNINGEN BLI FINGERVARM.
HÄLL ÖVER I EN BUNKE OCH TILLSÄTT SMULAD JÄST OCH LÄTT VISPADE ÄGG OCH RÖR OM TILLS JÄSTEN LÖST UPP SIG.
RÖR NER DET MESTA AV MJÖLET OCH ARBETA TILL EN SMIDIG DEG. LÅT JÄSA ÖVERTÄCKT TILL DUBBEL STORLEK CA 30 MINUTER.
TA UPP DEGEN PÅ ETT MJÖLAT BAKBORD OCH ARBETA DEN SMIDIG. LÄGG UT ETT BAKPLÅTSPAPPER I EN LÅNG PANNA. OCH KAVLA UT DEGEN SÅ DEN BLIR STÖRRE (dubbelt) ÄN LÅNGPANNAN. LÄGG DEGEN I LÅNGPANNAN.
LÄGG FYLLNINGEN PÅ HALVA DEGEN OCH VIK ÖVER DEN ANDRA HALVAN OCH TRYCK TILL KANTERNA ORDENTLIGT SÅ DOM BLIR TÄTA. LÅT PIROGEN JÄSA ÖVERTÄCKT I CA 30 MINUTER.
PENSLA DEN JÄSTA PIROGEN MED VISPAT ÄGG OCH STRÖ ÖVER RIVEN OST.
GRÄDDA I 200 GRADER VARM UGN I CA 20 MINUTER TILL DEN HAR FÅTT FÄRG.
Kategori: Kyckling
Mycket enkelt och mycket gott.
4 port
Du behöver:
250 g fusilli (Skruvpasta)
1 grillad kyckling
1 paket bacon
250 g körsbärstomater
60 g oliver (Använde båda svarta och gröna)
1 ½ dl pesto
Parmesanost
Gör så här:
Koka pastan och låt den rinna av. Rensa kycklingen. Dela tomaterna. Skiva oliverna. Knaperstek baconen. Blanda ihop kycklingen, baconen, oliver och tomaterna. Häll sedan pastan över kycklingblandningen. Blanda till sist ner peston.
Servera med riven parmesanost.
Kategori: Fisk/Skaldjur
Kategori: Kött
Kategori: Efterrätt
Kategori: Soppa
1 msk Olivolja
3 burkar med fyllig tomatkross
1 gul lök
2 vitlök
1 kruka med persilja ( mer eller mindre efter egen smak )
1/2-1 röd chilifrukt ( beroende på hur starkt du vill ha )
6 – 7 dl vatten
2 msk koncentrerad fond
Salt och peppar
Toppa med knaperstekt bacon
Så här gör man: Finhacka löken och chilin. Värm upp olivolja i en stekpanna, vänd ner lök , pressad vitlök och den hackade chilin. De ska hettas upp men inte brännas, rör ner de krossade tomaterna, vatten och fond. Vill du ha soppan mindre fyllig , så spä ut med mer vatten. Smaka av med salt, peppat och de sista minuterna av koktiden blandar du ner den finhackad persilja. Låt sjuda i en kvart tjugo minuter.