Mimmis Mat

Tex Mex buritos

Kategori: Kött

4 pers
 
400 g köttfärs
1 lök
2 jalopenos (ej nödvändigt)
½ dl ketchup
½ tsk salt
1 röd paprika
2 tomater
100 g Créme Bonjour Taco
1 dl riven ost
8 tortillas

Till formen: margarin eller olja
 
Stek köttfärsen och hackad lök.
Blanda i (jalopenos) ketchup, salt, parika och låt småkoka i 5 min.
Skär under tiden tomaterna i tärningar. 
Bred osten på tortillorna och lägg sedan på köttfärsen och tomattärningarna. 
Rulla ihop, lägg i formen och strö över osten. 
Gratinera tills osten smält. 225 g.
Servera med en sallad.
 

Pannacotta med mjölkchoklad

Kategori: Efterrätt

 

Till 6 personer

4 dl vispgrädde

4 msk strösocker

200 gram mjölkchoklad

2 st gelatinblad

Vit choklad, färska hallon och lite krossad mörkchoklad.

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ( ca 5 minuter).

Koka  upp grädde tillsammans med sockret. Ta bort från plattan och låt stå med lock på i ca 5- 10 minuter.
Rör sedan ner gelatinbladen i den varma gräddblandningen – rör om tills bladen löst sig ordentligt.
Hacka chokladen och rör ner i gräddblandningen – rör om tills all choklad löst sig.
Häll upp i koppar eller skålar. ( Går även bra att lägga i en skål – så får man välja själv hur mycket man vill ha ).

Låt stå kallt i ca 4 timmar innan servering.

Garnera med färska hallon , vit chokladflan och lite mörk krossad choklad.

 

 

Oreofudge

Kategori: Julgodis/bak

1 burk kondenserad mjölk
500 gram vit choklad
1 krm flingsalt
1 förp oreokakor (154 gram)

Häll den kondenserad mjölken i en kastrull. Hetta upp en platta på spisen och låt mjölken bli varm. Rör hela tiden så du inte bränner mjölken.

Bryt i den vita chokladen men sänk nu värmen och rör hela tiden för att det inte ska bränna fast. Blandningen får inte bli för varm, då blir allt grynigt och separerar så dra kastrullen från platta lite då och då och bara rör.

När allt har smält ihop till en tjock massa tar du kastrullen helt från plattan och rör ner grovt hackade oreokakor och flingsalt. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper. Jag använde en form på ca 15*30 cm. Ställ i kylskåp över natten och skär sedan upp i mindre bitar. Förvara i kylskåp

 
 

Solas biskvier

Kategori: Baka

Sola hette egentligen Solveig och var mammas moster. Hon bakade alltid dessa underbara biskvier till oss till jul, födelsedagar eller när vi ville.

 

Botten

1½ dl sötmandel

1½ dl strösocker

2 äggvitor

 

Skålla, skala och mal mandeln. Blanda med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner vitan i mandelblandningen. Klicka ut smeten på bakplåtspapper.

Grädda 200 grader i ca 10 min. Lossa på bottnarna från plåten innan de kallnat.

 Låt kallna innan smörkrämen läggs på.

 

-----------------------

 

Smörkräm

Blandning 1

¾ dl strösocker

½ dl vatten

1 msk kakao

 

Blanda ihop kakao och socker. Värm sedan blandningen (på 1an) tillsammans med vattnet i en kastrull. Det får ej koka. Ska bli segt mellan fingrarna.

 

3 äggulor

150 g smör (rumsvarmt)

 

Vispa äggulorna i en skål med elvisp.

Lägg 150 g smör i en annan skål.

Blanda ihop blandning 1 med äggvispet tjockt. Blanda sedan ihop smeten med smöret lite i taget.

 

Lägg smörkrämen i toppar på mandelkakorna. Ställ i kylskåpet innan chokladdoppning

 

-----------------------

 

1½ hg blockchoklad

20 g kokosfett

 

Smält  blockchokladen på 1an. Låt svalna lite innan kakorna doppas.

 

Lycka till!

 

 Foto: Ulrika Pousette

 

 

Thaikryddade räkspett

Kategori: Fisk/Skaldjur

 
4 port (vi var tre som åt för fyra....)
 
500 g räkor med skal
1 tsk sambal oelek
2 dl kokosmjölk
2 tsk röd currypasta
1 msk hummerfond
1 röd paprika
1 morot
1 liten gul lök
olja
1 dl fint skuren basilika och persilja (tog bara basilika)
salt, peppar
400 g nudlar
5 dl blandsallad (hade bara isbergssallad hemma)
 
Skala räkorna och trä på spett, pensla med sambal oelek.
Koka ihop kokosmjölken med currypastan och fonden.
Skiva parikan, moroten och löken fint och stek den mjuk i lite olja.
Blanda ner örterna och smaka av med salt och peppar.
Koka nudlarna och fördela först nudlar och sedan salladen på 4 tallrikar.
Fortsätt med grönsakerna och så såsen.
Stek räkspetten snabbt på hög värme och lägg överst.
 

Filkaka med lingonsylt

Kategori: Baka

 
7 1/2 dl filmölk
9 dl vetemjöl
7 dl socker
2 tsk kanel
1 tsk malen nejlika
1 msk bikarbonat
3 msk lingonsylt
150 gram smält margarin
 
Blanda alla de torra ingredienserna. 
Rör sedan ner fil, smör och lingonsylt. 

Hälle smeten i en långpannan och grädda i 200 grader i 25-30 minuter. Låt kakan kallna och skär den sedan i fyrkanter.
 
 
 
 

Evelines chorizo

Kategori: Korv

 

2 pers

 

1 pkt chorizo (gärna nån smak)

2 dl creme fraiche

pesto efter smak, grön eller röd (jag använder ofta en hel burk)

 

pastapenne

 

Gör såhär:

Skiva chorizon och stek i en stekpanna. Blanda creme fraichen och peston och

häll ner i stekpannan tillsammans med chorizon. Låt allt värmas ihop

Ät med pastan!

Müsli

Kategori: Müsli

 
 
2-2,5 Liter 
 
Du behöver:
2 dl blandade nötter
3 dl havregryn
3 dl dinkelflingor
3 dl rågflingor
3 dl boveteflingor
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
3 dl vatten
1/2 dl rapsolja
2 msk flytande honung
1 1/2 dl torkade blåbär
1 1/2 dl torkade gojibär
 
Gör så här:
Hacka nötterna grovt.
Blanda samman alla torra ingredienserna, utom blåbären och gojibären i en bunke.
Blanda samman vatten, rapsolja och honung i en skål.
Häll den flytande blandningen över de torra ingredienserna i bunken.
Blanda om ordentligt tills att blivit jämnt fuktigt och eventuella klumpar smulats sönder.
Sprid sedan ut blandningen i en långpanna.
Rosta i mitten av ugnen på 200 grader ca 30 minuter.
Rör om var tionde minut så att müslin trokar helt.
Låt müslin svalna och blanda sedan i bären.
 
 
Foto: Andrea Nordling

Kycklinggratäng med bea

Kategori: Gratäng

 

4 port

1 grillad kyckling eller 3-4 filéer

4 port kokt jasmin eller basmatiris

2 tomater

2 dl bearnaisesås

2 dl creme fraiche

salt & peppar

1- 2 dl riven ost

Häll det färdigkokta riset i en form.

Skär kycklingen i bitar (stek kycklingen om ni använder filé).

Lägg det över riset. Skiva tomater och lägg de på kycklingen.

Blanda bearnaise + creme fraiche + riven ost och smaka av med salt & peppar.

Bred blandningen överst i formen och gratinera i ugn, 225 C, tills rätten fått fin färg. Ca 15-20 min.

Servera med en god sallad!

 

Krämig lax- och baconpasta

Kategori: Pasta

 
4 portioner
 
pasta
4 laxfiléer
salt och peppar
1 pkt bacon

Sås
2 vitlöksklyftor
½ dl vitt vin
3 dl grädde
4 msk crème fraiche
salt och peppar
hackad persilja

Koka pastan. Skär laxen i kuber. Krydda och stek dem gyllenbruna runt om.
Skär baconen i mindre bitar och knaperstek dom.
Hacka vitlöken och koka den tillsammans med vinet och grädden i 5 min.
Rör ner crème fraichen och krydda med salt och peppar.
Blanda försiktigt ner såsen med laxen och bacon och låt allt bli varm.
Smaka av med persilja och ev mer kryddor.
 
 
 
 

Höstglöd

Kategori: Kyckling

Het kycklinggryta 4 port.

4 kycklingfiléer
Olja till stekning
Salt o peppar
1 gul lök
1 röd chilifrukt, strimlad (kan ta mindre om man inte gillar starkt)
2 vitlöksklyftor
1 tsk ingefära
1 tsk curry
1 tsk salt
1 tsk socker
1 citron, rivet skal (kan ta mindre)
3 msk tomatpuré
2 dl kokosmjölk
Ris

Skär filéerna i bitar och bryn dom. Fräs lök, chili, vitlök och kryddor i en annan gryta.
Blanda ner citronskal, tomatpuré, kokosmjölk och kyckling i såsen.
Koka försiktigt i 5-10 min. Servera med ris och en sallad om man vill.
 

Smörstekt torsk med champinjoner och bacon

Kategori: Fisk/Skaldjur

 
4 port.

600 g torskfilé
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk smör
140 g bacon
200 g champinjoner
1 msk smör
1 skalad strimlad rödlök
½ msk balsamvinäger
salt och peppar
½ dl bladpersilja

Salta torskfilén och låt de rimma ca 10 min. Strö på vitpeppar. Stek filéerna i smör. Stek bacon, champinjoner skurna i fjärdedelar med smör. Tillsätt skalad strimlad rödlök och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner bladpersilja. Servera med potatismos.

 
 

Biffmacka med bearnaisesås

Kategori: Allmänt

4 pers, ca 30 min

1 knippa grön sparris
400 g lövbiff
salt och peppar
ev grillkrydda
8 skivor hårdost av lagrad sort
4 skivor stort formbröd
4 små kvisttomater
1 rödlök
1½ dl bearnaisesås (använd färdig sås på tetra eller burk, ej pulversås för den blir för lös)
flingsalt
peppar

Sätt ugnen på 240 gr. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 2 min. Spola av i kallt i vatten och låt rinna av på en bit hushållspapper. Strimla lövbiffen. Stek den i het stekpanna, krydda med salt, peppar och gärna lite grillkrydda. Klyfta tomaterna. Skala och skiva rödlöken. Lägg osten på brödskivorna. Gratinera i ugnen tills osten är gyllenbrun, ca 5 min. Ta ut mackorna ur ugnen. Lägg på det strimlade köttet och sparrisen. Strö tomatklyftorna och lökskivorna över mackorna och klicka på bearnaisesåsen. Gratinera hastigt i ugnen tills såsen har fått färg, endast ett par minuter, annars kan såsen skära sig. Krydda med flingsalt och svartpeppar.

  
 
 

Whiskysmörsås

Kategori: Sås

Ingredienser (det är för fyra pers men vi var bara två...slurp)
 
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk smör
1½ msk tomatpuré
1½ msk kycklingfond
1½ dl vatten
2 msk sweet chilisås
2 msk balsamvinäger
50 g smör - TIPS: ta bara en liten klick för smaken och red med Maizena
2 msk finhackad basilika
2 msk whisky, gärna irländsk eller skotsk
 
 
Fräs vitlöken i smör på svag värme i en kastrull ca 1 minut. Tillsätt tomatpuré, fond, vatten, sweet chilisås och balsamvinäger. Låt koka ihop till en simmig konsistens, ca 5 minuter. Tillsätt den hackade basilikan och whiskyn. Smaka av.
 
Vi åt kyckling och potatisbakelse till.
 
 
 
 

Limpa

Kategori: Baka

6 st
 
3 pkt jäst
1 liter vatten
4 ägg
1 pkt farinsocker
2 tsk salt
1-2 msk brödkryddor
2 kg rågsikt

Värm vattnet till 37 gr. Slå över jästen. Rör tills den smält. Blanda i övriga ingredienser. Jäs degen 20 min, gärna längre. Ta upp degen på bakbordet. Dela den och baka ut till 6 st limpor. Jäs limporna 20 min.
Grädda i 20 min 200-225 gr.
 
 
 

Jättepirog

Kategori: Kött

4-6 pers
 

700 g nötfärs eller blandfärs

1 gul lök

1 brk krossade tomater

4 msk tomatpuré

2 st krossade vitlöksklyftor

1 msk paprikapulver

1 msk curry

2 tsk kardemumma

1 tsk nymald svartpeppar

2 tsk salt

3 dl riven ost

 

Deg:

100 g smör

2 dl vatten

50 g jäst

1/2 tsk salt

2 ägg

1 l vetemjöl

Ägg till pensling

  

SKALA OCH HACKA LÖKEN.

FRÄS FÄRSEN I EN STOR GRYTA UNDER OMRÖRNING.

TILLSÄTT LÖK, TOMATKROSS, TOMATPURE, KRYDDOR OCH SALT.

KOKA PÅ SVAG VÄRME UNDER LOCK CA 10 MINUTER.

SMÄLT SMÖRET TILL DEGEN.

TILLSÄTT DÄREFTER VATTNET OCH LÅT BLANDNINGEN BLI FINGERVARM.

HÄLL ÖVER I EN BUNKE OCH TILLSÄTT SMULAD JÄST OCH LÄTT VISPADE ÄGG OCH RÖR OM TILLS JÄSTEN LÖST UPP SIG.

RÖR NER DET MESTA AV MJÖLET OCH ARBETA TILL EN SMIDIG DEG. LÅT JÄSA ÖVERTÄCKT TILL DUBBEL STORLEK CA 30 MINUTER.

TA UPP DEGEN PÅ ETT MJÖLAT BAKBORD OCH ARBETA DEN SMIDIG. LÄGG UT ETT BAKPLÅTSPAPPER I EN LÅNG PANNA. OCH KAVLA UT DEGEN SÅ DEN BLIR STÖRRE (dubbelt) ÄN LÅNGPANNAN. LÄGG DEGEN I LÅNGPANNAN.

LÄGG FYLLNINGEN PÅ HALVA DEGEN OCH VIK ÖVER DEN ANDRA HALVAN OCH TRYCK TILL KANTERNA ORDENTLIGT SÅ DOM BLIR TÄTA. LÅT PIROGEN JÄSA ÖVERTÄCKT I CA 30 MINUTER.

PENSLA DEN JÄSTA PIROGEN MED VISPAT ÄGG OCH STRÖ ÖVER RIVEN OST.

GRÄDDA I 200 GRADER VARM UGN I CA 20 MINUTER TILL DEN HAR FÅTT FÄRG.

 

 

 

Pestopasta med kyckling

Kategori: Kyckling

 

Mycket enkelt och mycket gott.


4 port

Du behöver:

250 g fusilli (Skruvpasta)

1 grillad kyckling

1 paket bacon

250 g körsbärstomater

60 g oliver (Använde båda svarta och gröna)

1 ½ dl pesto

Parmesanost


Gör så här:

Koka pastan och låt den rinna av. Rensa kycklingen. Dela tomaterna. Skiva oliverna. Knaperstek baconen. Blanda ihop kycklingen, baconen, oliver och tomaterna. Häll sedan pastan över kycklingblandningen. Blanda till sist ner peston.
Servera med riven parmesanost.


www.andreanordling.blogg.se

 

 

Laxburgare med skagenröra

Kategori: Fisk/Skaldjur

 

4 st

500 g laxfilé (för två pers tog jag två färdiga filébitar)
½ gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
1 msk smör

Skagenröra:
500 g räkor, oskalade (gick bra med en burkräkor också för det hade jag hemma)
½ dl majjo (valfri)
1 dl creme fraich (valfri)
2 msk hackad dill
Mörkt bröd (skivor eller hamburgerbröd)
valfria grönsaker
citronbitar

Hacka eller mixa laxen grovt. Finhacka löken. Blanda lax, lök, salt, peppar och ägg. Forma fyra burgare. Rensa och grovhacka räckorna. Blanda dem med majjo, crème fraiche och dill. Smörstek burgarna. Servera dem på bröd, toppa med skagenröran och citron.
 
 
 

Kalaskassler

Kategori: Kött

 
 
8 port

800 g kassler
Fyllning:
75 g färskost (Philaost)
100 g riven västerbottensost
250 g grillad paprika (burk)
1 kruka basilika
1 msk olja till pensling
1 tsk torkade örtkryddor

Ta bort nätet från kasslern, men spara det helt. Skär ut kasslern som en plan bit. Börja i kanten och skär runt som en snurra.

Platta till kasslerbiten och bred på förskosten. Strö över vb-osten. Lägg ut paprikabitar på hela och lägg på basilikablad.
Rulla ihop kasslern och lägg tillbaka den i nätet (lättast om man är två som hjälps åt).
Pensla med olja och strö över örtkryddorna.
Sätt in kasslern i ugnen ca 20 min. Ta ut den och låt vila en stund innan den skärs upp.
Jag glömde örtkryddorna med det gick bra ändå. Serverade pasta till.
Om man gör 4 port och får paprika över kan man använda den till sås eller en gratäng.
Smaklig måltid!
 
 

Risgrynspannacotta

Kategori: Efterrätt

 
1 paket färdig risgrynsgröt (500 g)
3 msk florsocker
2 dl turkisk yoghurt
1 vaniljstång
2 gelatinblad

Till servering
Hinnfria apelsinklyftor eller hallonsylt
rostade mandelspån
kanel
Jag tog sylt och mandelspån.

Blanda gröt, florsocker, yoghurt och urskrapade vaniljfrön.
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i ca 5 min.
Smält gelatinet på väldigt svag värme i en liten kastrull. Blanda ner lite av grötblandningen. Vänd ner gelatinblandningen i gröten.
Häll upp i glas eller koppar. Låt stelna i kylen i minst 4 timmar.
Toppa pannacottan med något av exemplen. Strö över mandelspån och pudra på kanel.
 
 
 

Kryddig tomatsoppa med bacon

Kategori: Soppa

 
4-5 portioner

1 msk Olivolja

3 burkar med fyllig tomatkross

1 gul lök

2 vitlök

1 kruka med persilja ( mer eller mindre efter egen smak )

1/2-1 röd chilifrukt ( beroende på hur starkt du vill ha )

6 – 7 dl vatten

2 msk koncentrerad fond

Salt och peppar

Toppa med knaperstekt bacon

Så här gör man: Finhacka löken och chilin. Värm upp olivolja i en stekpanna, vänd ner lök , pressad vitlök och den hackade chilin. De ska hettas upp men inte brännas, rör ner de krossade tomaterna, vatten och fond. Vill du ha soppan mindre fyllig , så spä ut med mer vatten. Smaka av med salt, peppat och de sista minuterna av koktiden blandar du ner den finhackad persilja. Låt sjuda i en kvart tjugo minuter.