Mimmis Mat

Semlor

Kategori: Baka

 

25-30 släta bullar

Fyllning till ca 8 st

 

150 g rumsvarmt smör eller margarin

1½ dl vit sirap

50 g söt jäst

4 dl mjölk

2 dl mager kesella

1 ägg

½ tsk salt

½ tsk kardemumma

ca 17 dl vetemjöl

 

Pensling:

1 ägg

 

Fyllning:

100 g mandelmassa

ca 2 msk vispgrädde eller mjölk

2 dl vispgrädde

 

Garnering:

florsocker

 

Börja med att röra matfettet och sirapen vitt och poröst.

Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken och kesellan fingervarmt och häll blandningen över jästen. Rör om tills jästen är upplöst.

Tillsätt ägget, saltet, kardemumman och ett par matskedar av matfettsblandningen. Rör om.

Blanda ner 11 dl av vetemjölet och rör samman till en lös och slät deg. Arbeta inte degen för länge, bara så att den blir slät. Täck för degen med en bakduk och låt den vila i ca 30 minuter.

Klicka ner resten av matfettsblandningen och tillsätt återstoden av mjölet. Arbeta degen blank och slät.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i några längder. Dela därefter varje längd i mindre, jämnstora bita. Rulla bitarna till släta bullar.

Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen p 225 grader.

Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna under bakduk på galler.

Riv mandelmassan till fyllningen. Tillsätt ca 2 matskedar grädde eller mjöl, lite i taget och arbeta samman till en slät massa.

Skär av ett lock på bullarna och gröp ur lite inkråm med hjälp av en gaffel. Blanda ner inkråmet i mandelsmeten. Verkar massan för torr kan eventuellt lite mer vätska tillsättas.

Fördela mandelfyllningen jämt i bullarna. Vispa grädden och spritsa eller klicka den på bullarna.

Lägg på locken på semlorna och sikta över lite florsocker.

                       

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: