Mimmis Mat

Saffransbullar med fyllning

Kategori: Baka

 
Receptet från tidningen Hembakat.
 
48 st
 
Deg
2 pkt saffran + 1 sockerbit
2 tsk hela kardemummakärnor
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella, 10 %
1½ dl strösocker
1 tsk salt
17-18 dl vetemjöl
 
Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel. Tillsätt kardemummakärnorna och stöt dem också.
 
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan blir 37 grader.
 
Tillsätt lite av degvätskan i jästen och rör tills den har löst sig. Rör ner resten av degvätskan, saffran, kardemumma, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet.
 
Arbeta ihop allt till en kladdfri deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i 30 min.
 
Kokos- och apelsinfyllning
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 dl riven kokos
1 apelsin, finrivet skal
200 g vit choklad
 
Pensling
1 ägg
pärlsocker
 
Blanda smör, socker, kokos och apelsinskal i en bunke. Hacka chokladen grovt.
 
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något.
Dela den i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangulär kaka som mäter ca 50 x 30 cm.
 
Bred hälften av fyllningen ovanpå ena degplattan. Strö på hälften av chokladen.
 
Rulla ihop degen till en rulle och skär den i 24 jämstora bitar. Lägg dem i bullformar på en plåt.
Gör samma sak med den andra deghalvan.
 
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
 
Grädda saffransbullarna mitt i ugnen i ca 8 min. Låt dem svalna under bakduk på ett galler.
 
 

 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: