Häll sojan i en skål eller plastpåse. Vänd runt laxen däri. Salta och peppra den runt om. Låt ligga medan du förbereder resten eller gärna några timmar.
Hetta upp olja, sesamolja i wokpanna eller stor gryta. Stek grönsakerna och vitlöken några minuter i den heta pannan. Strö på socker, salt och vinäger. Låt vinägern koka in och grönsakerna bli nätt och jämnt mjuka.
Stek laxbitarna i stekpanna
Häll av vattnet från nudlarna. Blanda dem med grönsakerna och fräs dem varma.
700700 gkassler i tunna skivor33 sttomater i småbitar11 krukabasilika eller oregano11 dlgrädde33 stvitlöksklyftor11 dlcrème fraiche22 msktomatpuré (eller 1 dl chilisås)150150 gmozzarella i bitarSalt, efter smakPeppar, efter smak
Serveras med Pasta eller risGo sallad
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta fram din finaste ugnsform och skivar kasslern i lagom tjocka bitar.
Blanda tomatbitarna, vitlöken och de hackade örterna med crème fraiche och grädde
Häll smeten över köttet i formen och strö sedan ost över hela baletten.
In i ugnen och låt hela härligheten få lite färg på nosen i ca 15-20 minuter.
Servera med pasta och en god grönsallad. Ris fungerar också bra. Jag gjorde lite mera sås på en höft sådär och använde basilika och åt ris till.
Fräs den hackade löken med den finskurna svampen och färsen. Dra pannan från värmen. Rör ner grovt hackad syltlök, klippt persilja, krossad vitlök och tomatketchup. Smaka av med salt och pappar.
Strimla och rör ner skinkan. Vispa grädden till täcket, tjock som vaniljsås ungefär. Rör ner mjölet och äggulorna, en i sänder. Tillsätt osten. Smaka av med tabasco och kajenn.
Klä en osmord pajform med pajdegen. Förgrädda den i 200 graders ugnsvärme ca 10 min.
Fyll formen med köttfärsröran. Bred osttäcket över. Sätt in pajen och grädda den vidare i ca 25 min.
9- 12 dl vetemjöl alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl
Garnering : riven ost ( jag hade gouda-ost)
Gör så här :
Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten. När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen. Använd precis så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter.
Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter. Innan de ska in i ugnen – pensla med vatten och strö över osten. Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter. Eller längre, jag gjorde större frallor och de behövdes gräddas något längre.
Koka pasta. Skär bacon i mindre bitar och stek dem nästan knapriga Lägg baconen åt sidan och sänk värmen. Skala och hacka löken fint. Fräs löken i lite olja på medelvärme i några minuter. Skala och skiva vitlöken fint. Lägg i vitlök och bacon och låt det fräsa med löken i någon minut. Slå på grädden och blanda om. När det kokat upp lägger du i ärtorna och låter såsen sjuda på svag värme några minuter. Tillsätt parmesan, men spara lite till servering, och blanda om. Smaka av med salt och peppar. Häll av vattnet av pastan och blanda pastan i såsen.
Svartpeppar och tre citrusfrukter sätter mycket smak på laxen.
6-8 pers på buffé
900 g laxfilé (som varit fryst ca 3 dygn)
1 citron
1 lime
½ apelsin
2 tsk + 1 tsk svartpeppar
3/4 dl strösocker
½ dl salt, gärna havssalt
Putsa laxen fri från ben och hinnor. Skölj citrusfrukterna noga i ljummet vatten. Skär bor det yttersta skalet och finstrimla det. Krossa pepparn i en mortel.
Blanda salt, socker och 2 tsk krossad peppar med citrusskalet. Gnid in blandningen runt laxen och lägg den i en plastpåse. Häll på resten av salt- och sockerblandningen. Förslut och låt ligga i kylen i 2 dygn. Vänd laxbiten två gånger per dygn.
Ta ut laxen. Häll av lagen som bildats och torka laxen med hushållspapper. Skär laxen i ca 3 mm tjocka skivor.
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg nötterna på en plåt. Rigla över och strö över sockret och kryddorna. Stänk över lite vatten så att de inte klibbar ihop.
Rosta nötterna i mitten av ugnen. i ca 20 min tills de har fått lite färg Rör om då och då.
Låt svalna på plåten innan servering. Strö över lite flingsalt.
Detta är gott att ha till en fördrink också och inte bara i juletid.
Serveras med grönsaker i tortillabröd eller ris och grönsaker.
Gör så här :
Ställ ugnen på 150 grader. Stekkycklingen så att den får lite färg på ytan och lägg den i en ugnssäker form- Ringla över lite olja. Lägg i den klyftade löken. Häll över barbequesåsen och ställ in i mitten av ugnen, i ca 2 1/2 timme ( tills kycklingköttet inte längre är rosa) , kycklingen ska trilla isär när du sätter gaffeln i den. Dela kycklingen och servera genast.