Hemgjord pasta
Kategori: Pasta
Kategori: Pasta
Kategori: Korv
Kategori: Fisk/Skaldjur
Kategori: Kyckling
Såå gott! Medium var tillräckligt starkt. Ännu ett recept från Andreas blogg.
4 port
Du behöver:
4 kycklingfiléer
2-3 dl crème fraiche (lätt fungerar bra)
2-3 dl salsa, medium (rekommenderar stark om man vill ha mer smak)
Gör så här:
Smörj en ugnsfast form.
Lägg kycklingfiléerna i form.
Rör ihop crème fraiche och salsa.
Bred blandningen över filéerna.
Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 25 min.
Servera med pressad potatis, couscous eller ris och grönsallad.
Kategori: Baka
Fick smaka detta då jag var på Scandic. Fantastiskt gott.
Ingredienser för ca 20 st
4 msk sirap
200g farinsocker
200g smör
350g havregryn
150g blandad torkad frukt, nötter t ex:
Aprikos – Mandel – Vanilj
100g torkad aprikos
1g äkta vanilj
ca 50 g finhackad mandel
Tranbär – Valnöt – Ingefära
100g torkade tranbär
8g malen ingefära
ca 50 g finhackade valnötter
Fikon – Cashew – Kanel
100g torkade fikon
5g kanel
ca 50 g finhackade cashewnötter
Russin– Hasselnöt – Kakao
100g torkade gyllene russin
10g kakao
ca 50 g finhackade hasselnötter
Gör så här:
Värm ugnen till 150°C
Smöra en 20x30cm långpanna
Lägg sirap, socker och smör i en stor kastrull och värm på medelhög värme till smöret har smält, allt bubblar och har fått en karamellnyans. Ta kastrullen från värmen och rör ner havregrynen och blandningen av frukt/nötter/kryddor. Häll blandningen i långpannan och pressa till en slät yta. Baka i 40-45 minuter. Låt svalna i formen i 15 minuter innan du skär ut portionerna med en vass kniv.
Kategori: Baka
En riktigt sliskigt god paj. :)
(ca 10 port.)
Pajdeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 krm salt
Kolafyllning:
1½ dl vispgrädde
1 dl socker (drygt)
1 dl ljus sirap
4½ tsk farinsocker
1½ tsk vaniljsocker
150 g smör
Garnering:
1½ dl vispgrädde
2 tsk kakao
Börja med degen. Smält smöret och bland i mjöl, socker och salt. Arbeta ihop och klä en pajform (28 cm i diam.) tunt. Låt vila kallt någon timma. Nagga botten med en gaffel och grädda i 200 grader ca 15 min. tills pajen fått fin färg. Låt svalna!
Gör under tiden fyllningen. Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker och smör i en tjockbottnad kastrull och sjud sakta ca 15 min. tills kolan bubblar tjockt och släpper kanterna. Tillsätt vaniljsocker och smör i klickar och vispa smeten slät. Fyll pajskalet och låt svalna. Vispa grädden och bred över och pudra över kakaopulvret (går lätt med hjälp av en tesil).
Kategori: Baka
8 äpplen
1 vaniljstång
1 citron
1 dl socker
½ msk kanel
1 msk honung
1 msk smör
2 digestivekex
100 g färskost
100 g vit choklad
1 dl matlagningsyoghurt
1. Skala o tärna äpplena. Koka 6 av dem med delad vaniljstång, saft o finrivet skal av en citron samt
socker till en god kompott.
2. Stek resterande äpplen med kanel, honung o smör.
3. Blanda hälften av de stekta äpplena med digestivekex o lägg i botten på fyra glas.
Vispa färskost o äppelkompott. Fördela i glasen o ställ i kyl.
4. Smält choklad o blanda med yoghurt. Toppa glasen med vit chokladyoghurt o ställ kallt.
Vid servering, lägg på resten av de stekta äpplena.
Kategori: Sylt
Kategori: Fisk/Skaldjur
Ännu ett recept från Andreas blogg Så gott och enkelt!
4 personer
Du behöver:
4 laxfiléer
3 dl matgrädde 4 %
2-3 msk sweet chilisås (beroende på hur starkt man vill ha det)
1-2 msk pressad citron
2 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Gör så här
Lägg laxen i en ugnsform.
Rör ihop grädde, sweet chilisås, citron och vitlök.
Smaka av med salt och peppar.
Häll blandningen över laxen och tillaga i ugnen i 200 grader ca15-20 min
Servera med pressad potatis eller couscous.
Kategori: Kött
Supergott! Recept och foto har jag kopierat från Andreas blogg.
4 port
Du behöver:
500 g kassler
50 gr marinerade soltorkade tomater
3 vitlöksklyftor
1 msk smör
4 dl matlagningsgrädde (4% fungerar bra)
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche (jag hade bara basilika och tomat creme fraiche hemma)
Gör så är:
Strimla kassler och soltorkad tomaterna.
Skala och hacka vitlöken.
Bryn kasslern och vitlöken i smöret.
Häll i grädden och smula i buljongen.
Låt sjuda 5 min.
Tillsätt tomatpuré, crème fraiche och soltorkade tomater.
Låt koka upp.
Inget salt eller peppar behövs.
Servera med ris och sallad. (Vi åt med pasta och matvete.)
Kategori: Soppa
ca 5-6 personer
500 gram kycklingfileér
Smör
8 dl vatten
500 gram passerade tomat
5- 6 dl valfri pasta
1 vitlök
2 scharlottenlök
1 chilifrukt eller ett par msk chilisås
2 små morötter
1-2 msk koncentrerad kycklingfond
purjolök
2 1/2 dl grädde
100 gram färskost
lite cayennepeppar
salt och peppar
Serveras med : bröd och god riven ost ( jag valde västerbotten)
Gör så här :
Bryn kycklingen i smör.
När den nästan är klar så fräser du den hackade scharlottenlöken, de skivade morötterna och chilin tillsammans med kycklingen tills den är helt genomstekt.
Häll i vatten och passerade tomater , och kycklingfond. Vill du göra soppan mer rund och mjuk i smaken så ha i grädde. Red av soppan med färskosten.
När det börjat sjuda så häller du i valfri nästan färdigkokt pasta, och låter den sjuda tills den är helt klar.
Smaka av med salt, peppar och om ni som jag gillar stark mat kan man smaka av med lite cayennepeppar.
Innan servering så toppar du soppan med purjolök.
Om du vill se en bild på soppan går du till Jennys matblogg där jag hittade receptet.
Kategori: Tillbehör
Kategori: Müsli
5 dl havregryn
5 dl rågflingor
2 dl solroskärnor (ej saltade)
1 dl vetekli
1 dl linfrön
1 dl kokos
2 dl vatten
5 msk rapsolja
Blanda alla ingredienser.
Rosta i 20 min 200 grader, rör om efter tio min.
Låt svalna tillsätt 2 dl russin och en påse frukt mix eller vad du vill. Jag gillar inte russin så det blir lite extra kokos, solroskärnor och andra nötter.
Kategori: Kyckling
Kategori: Baka
Kategori: Matbröd
Kategori: Fisk/Skaldjur
Detta recept har jag kopierat från Andreas blogg. En glad överraskning. Supergott!
3-4 port
Du behöver:
400 g torskfilé eller annan vit fisk
100 g champinjoner
10 st. svarta oliver
100 g körsbärstomater
1 apelsin
½ rödlök
1 st vitlöksklyfta
1-2 msk olivolja
½ citron
1 tsk honung
Smör
Salt
Peppar
Gör så här:
Skiva champinjonerna.
Stek de i smör i en stekpanna.
Smöra en ugnsfastform.
Salta och peppra fisken lägg den sedan i formen.
Skala apelsinen och ta bort det vita skinnet.
Skiva apelsinen och lägg skivorna ovanpå torsken.
Lägg sedan de stekta champinjonerna ovan på apelsinen.
Skiva oliverna och lägg ovanpå apelsinen.
Dela tomaterna och lägg ovanpå oliverna.
Hacka rödlöken och lägg i en skål.
Blanda olja, citronsaft, citronskal, honung, salt och peppar med löken.
Riv sedan i vitlöken och rör om.
Häll blandningen över fisken.
Tillaga i ugnen ca 15 minuter i 225 grader.
Servera med potatis.
Går utmärkt att frysa in.
Foto: Andrea Nordling
Kategori: Matbröd
Det här behöver du :
50 gram jäst
5 dl vatten
50 gram smält smör
1 tsk salt
1 msk flytande honung
ca 10 – 12 dl vetemjöl
Pensling : vatten eller ägg.
Vallmo, eller solroskärnor
Gör så här:
Smält smöret , och häll i vattnet värm till ljummet ca 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll i lite av vätskan och blanda tills jästen löst sig.
Blanda i salt och honung, och rör ner mjölet under omrörning.
Arbeta degen i maskin eller för hand. Rör ner så mycket mjöl som det behövs tills degen blir smidig och släpper från kanterna.
Låt jäsa i ca 30 minuter under en bakhandduk.
Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord. Rulla lagom stora bullar (jag gjorde 14 st) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över solroskärnorna. Låt dem jäsa i 30 minuter till.
Grädda sedan i 225- 250 grader mitten på ugnen i ca 10 minuter, eller tills de fått en fin färg.
Om det blir frallor över går de bra att frysa in.
Kategori: Gratäng
Kategori: Baka
Kategori: Kött
4 port
Du behöver:
500 g kassler
Pasta för 4 port ca 300 g
Tomatsås:
2 st röda äpplen
1 st purjolök
2 st vitlöksklyftor
Smör 1 msk
400 g krossade tomater
Ostsås:
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
4 dl riven ost
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär kassler i strimlor
Tomatsås:
Tärna äpplena.
Strimla purjolöken.
Hacka vitlöksklyftorna.
Fräs allt sammans i smör.
Häll i de krossade tomaterna och låt det koka i några minuter.
Ostsås:
Rör ut mjölet i lite av mjölken.
Koka upp resten av mjölken och häll sedan i redningen.
Salta och peppra.
Låt det sedan koka några minuter.
Ta bort kastrullen från plattan och häll i osten.(Spara ca 1 dl till garnering).
Varva tomatsås, ostsås, okokta pastaskruvar (går bra att förkoka också) och den strimlade kassler i en ugnsfast for.
Avsluta sista lagret med ostsås och garnera med riven ost.
Tillaga i ugnen ca 40 minuter på 225 grader.
Servera med sallad
Recept från www.andreanordling.blogg.se
Kategori: Paj
Detta recept är en av fem rätter från Icas Matkasse billiga veckan.
Recept och bild från ICA.se
Kategori: Pannkaka
Sätt ugnen på 225°C.
Foto och recept från ICA.se
Kategori: Korv
Antal portioner: 4
4 st isterband
2 st vitlöksklyftor
1 dl valnötskärnor
1 msk olivolja
3-5 msk hackad bladpersilja
Flingsalt och nymald svartpeppar
Till servering
Färsk spaghetti eller tagliatelle, nyriven parmesanost
1. Snitta isterbanden på längden och tag ur inkråmet. Smula det grovt.
2. Hacka vitlöken och valnötterna.
3. Hetta upp oljan i en stor panna och bryn vitlöken utan att den tar färg.
4. Tillsätt isterbanden och stek det knaprigt. Rör i valnötterna och den hackade persiljan.
5. Blanda i nykokt pasta direkt i pannan och servera med parmesanost på toppen. Salta och peppra efter smak.
Foto Ulrika Ekblom
Recept från recept.nu
Kategori: Kött