Mimmis Mat

Hemgjord pasta

Kategori: Pasta

ca 4 pers
 
2½ dl vetemjöl
2½ dl durumvetemjöl
1 krm salt
3 medelstora ägg
2 msk olivolja
ca 1-2 msk vatten
 
Blanda mjölsorterna och salt direkt på ett bakbord/i en bunke/matberedare. Om du använder ett bakbord gör en grop i mitten och lägg i ägg och olja. Bland ihop med händerna och tillsätt eventuellt vatten så degen blir smidig. Knåda degen ca 5 min. Lägg degen i plast och lå den vila ca 1 timme. (Jag skippade det eftersom det står olika i recepten, gick bra ändå). För att kunna fortsätta måste du ha en pastamaskin och då vet du också hur du ska göra. Lycka till!
 
 
 

Bacon och korvsås

Kategori: Korv

Idag till middag blev det lite "hopkok" och det blev så gott men med bacon blir det ju alltid gott.
 
3 pkt bacon
2 chorizokorvar (man kan ta mer korv och mindre bacon om man vill)
1 lök
1 burk creme fraiche basilika och tomat
1 frp färdig ostsås
salt o peppar efter smak
 
Stek bacon och blanda sedan i korv och hackad lök. Blanda i creme fraiche och ostsåsen. Krydda.
Servera en sallad/grönsaker till och kanske lite pasta eller annat som du tycker om.
 
 
                                                   http://www.hirado.hu/Hirek/2009/10/~/media/News/Hirado/Hirek/2009/10/20/05/bacon-scarf-3.jpg.ashx
 

Lax med lemon & ginger salt

Kategori: Fisk/Skaldjur

Igår till middag stekte jag laxbitar som jag kryddade med detta salt. Gott och kul med nåt nytt.
Eftersom jag fick det i present så vet jag inte vart det är köpt. Googla på namnet Nicolas Vahé.
 

Kycklingfilé med salsasås

Kategori: Kyckling

Såå gott! Medium var tillräckligt starkt. Ännu ett recept från Andreas blogg.

 

4 port

Du behöver:

4 kycklingfiléer
2-3 dl crème fraiche (lätt fungerar bra)
2-3 dl salsa, medium (rekommenderar stark om man vill ha mer smak)

 Gör så här:

Smörj en ugnsfast form.

Lägg kycklingfiléerna i form.

Rör ihop crème fraiche och salsa. 
Bred blandningen över filéerna.

Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 25 min.

Servera med pressad potatis, couscous eller ris och grönsallad.

 

Jamie’s Fruity flapjack

Kategori: Baka

Fick smaka detta då jag var på Scandic. Fantastiskt gott.

 

 

Ingredienser för ca 20 st

4 msk sirap
200g farinsocker
200g smör
350g havregryn
150g blandad torkad frukt, nötter t ex:

 Aprikos – Mandel – Vanilj
100g torkad aprikos
1g äkta vanilj
ca 50 g finhackad mandel

Tranbär – Valnöt – Ingefära                 
100g torkade tranbär
8g malen ingefära
ca 50 g finhackade valnötter

                                                       
Fikon – Cashew – Kanel
100g torkade fikon
5g kanel
ca 50 g finhackade cashewnötter

 Russin– Hasselnöt – Kakao
100g torkade gyllene russin
10g kakao
ca 50 g finhackade hasselnötter

Gör så här:
Värm ugnen till 150°C
Smöra en 20x30cm långpanna
Lägg sirap, socker och smör i en stor kastrull och värm på medelhög värme till smöret har smält, allt bubblar och har fått en karamellnyans. Ta kastrullen från värmen och rör ner havregrynen och blandningen av frukt/nötter/kryddor. Häll blandningen i långpannan och pressa till en slät yta. Baka i 40-45 minuter. Låt svalna i formen i 15 minuter innan du skär ut portionerna med en vass kniv.

                                          Jamies fruity flapjack bar

 

Ingers kolapaj

Kategori: Baka

En riktigt sliskigt god paj. :)

(ca 10 port.)

Pajdeg:

100 g smör

3 dl vetemjöl

2 msk socker

1 krm salt

Kolafyllning:

1½ dl vispgrädde

1 dl socker (drygt)

1 dl ljus sirap

4½ tsk farinsocker

1½ tsk vaniljsocker

150 g smör

Garnering: 

1½ dl vispgrädde

2 tsk kakao

Börja med degen. Smält smöret och bland i mjöl, socker och salt. Arbeta ihop och klä en pajform (28 cm i diam.) tunt. Låt  vila kallt någon timma. Nagga botten med en gaffel och grädda i 200 grader ca 15 min. tills pajen fått fin färg. Låt svalna! 

Gör under tiden fyllningen. Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker och smör i en tjockbottnad kastrull och sjud  sakta ca 15 min. tills kolan bubblar tjockt och släpper kanterna. Tillsätt vaniljsocker och smör i klickar och vispa smeten slät. Fyll pajskalet och låt svalna. Vispa grädden och bred över och pudra över kakaopulvret (går lätt med hjälp av en tesil).

 

HÖSTÄPPLEN MED VIT CHOKLAD

Kategori: Baka

Hittade detta recept men vet inte om jag gjort det eller var jag fått det ifrån. Men håll till godo.
 
 
4 port  /tid ca 30 min

 

8 äpplen

1 vaniljstång

1 citron

1 dl socker

½ msk kanel

1 msk honung

1 msk smör

2 digestivekex

100 g färskost

100 g vit choklad

1 dl matlagningsyoghurt

  

1. Skala o tärna äpplena. Koka 6 av dem med delad vaniljstång, saft o finrivet skal av en citron samt
    socker till en god kompott.

2. Stek resterande äpplen med kanel, honung o smör.

3. Blanda hälften av de stekta äpplena med digestivekex o lägg i botten på fyra glas.
    Vispa färskost o äppelkompott. Fördela i glasen o ställ i kyl.

4. Smält choklad o blanda med yoghurt. Toppa glasen med vit chokladyoghurt o ställ kallt.
    Vid servering, lägg på resten av de stekta äpplena.

 

 

 
 

Aroniasylt

Kategori: Sylt

Första gången jag gjort något med detta bär. Lite speciell i smaken men helt ok.
Jag hade ca 1 kg bär som jag blandade med drygt ett halvt paket syltsocker och två rågade tsk vaniljsocker.
Googla på Aroniabär så får ni läsa att det är ett väldigt nyttigt bär.
 
                                          
 
                            
 
  
 

Lax i sweetchilisås

Kategori: Fisk/Skaldjur

Ännu ett recept från Andreas blogg Så gott och enkelt!

 

4 personer

Du behöver:

4 laxfiléer 
3 dl matgrädde 4 %
2-3 msk sweet chilisås (beroende på hur starkt man vill ha det)
1-2 msk pressad citron
2 vitlöksklyftor
Salt 
Peppar

 

Gör så här

Lägg laxen i en ugnsform.

Rör ihop grädde, sweet chilisås, citron och vitlök.

Smaka av med salt och peppar.

Häll blandningen över laxen och tillaga i ugnen i 200 grader ca15-20 min

Servera med pressad potatis eller couscous.

 

Kasslergryta

Kategori: Kött

Supergott! Recept och foto har jag kopierat från Andreas blogg.

4 port

Du behöver:

500 g kassler
50 gr marinerade soltorkade tomater
3 vitlöksklyftor
1 msk smör
4 dl matlagningsgrädde (4% fungerar bra)
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche (jag hade bara basilika och tomat creme fraiche hemma)

Gör så är:

Strimla kassler och soltorkad tomaterna.

Skala och hacka vitlöken.

Bryn kasslern och vitlöken i smöret.
Häll i grädden och smula i buljongen.

Låt sjuda 5 min.

Tillsätt tomatpuré, crème fraiche och soltorkade tomater.

Låt koka upp.
Inget salt eller peppar behövs.


Servera med ris och sallad. (Vi åt med pasta och matvete.)

 

Höstsoppa

Kategori: Soppa

ca 5-6 personer

500 gram kycklingfileér
Smör

8 dl vatten
500 gram passerade tomat
5- 6 dl valfri pasta
1 vitlök
2 scharlottenlök
1 chilifrukt eller ett par msk chilisås
2 små morötter
1-2 msk koncentrerad kycklingfond
purjolök
2 1/2 dl grädde
100 gram färskost
lite cayennepeppar

salt och peppar

Serveras med : bröd och god riven ost ( jag valde västerbotten)

Gör så här :
Bryn kycklingen i smör.
När den nästan är klar så fräser du den hackade scharlottenlöken, de skivade morötterna och chilin tillsammans med kycklingen tills den är helt genomstekt.
Häll i vatten och passerade tomater , och kycklingfond. Vill du göra soppan mer rund och mjuk i smaken så ha i grädde. Red av soppan med färskosten.
När det börjat sjuda så häller du i valfri nästan färdigkokt pasta, och låter den sjuda tills den är helt klar.
Smaka av med salt, peppar och om ni som jag gillar stark mat kan man smaka av med lite cayennepeppar.

Innan servering så toppar du soppan med purjolök.

Om du vill se en bild på soppan går du till Jennys matblogg där jag hittade receptet.

 

 

Champinjonröra à la Doris

Kategori: Tillbehör

Hacka 1 st gul lök.
Skiva 250 g färska champinjoner som brynes i smör.
Tillsätt 1 tärning grönsaksbuljong, 1 burk bonjour dessertost (peppar/dill ex.) samt 1½ dl grädde.
Låt puttra en stund.
Salta och peppra.
Serverka till stek, kyckling,
fläskkotletter etc.

Sofias müsli

Kategori: Müsli

5 dl havregryn

5 dl rågflingor

2 dl solroskärnor (ej saltade)

1 dl vetekli

1 dl linfrön

1 dl kokos

2 dl vatten

5 msk rapsolja

 

Blanda alla ingredienser.

Rosta i 20 min 200 grader, rör om efter tio min.

Låt svalna tillsätt 2 dl russin och en påse frukt mix eller vad du vill. Jag gillar inte russin så det blir lite extra kokos, solroskärnor och andra nötter.

Kyckling i god ädelsås

Kategori: Kyckling

4 kycklingfiléer, i bitar
½-1 purjolök, skivad
2 dl creme fraiche
1-2 tärningar kycklingbuljong (en kan räcka)
2 dl vitt vin (matlagningsvin)
1 trekant mögelost.
 
Stek kyckling. Blanda i allt utom purjon. Koka ihop.
Blanda i purjon på slutet. Servera med pasta, ris eller vad du vill + en god sallad.
 
 

Krämfylld havrekaka

Kategori: Baka

Något gott att sliska på  i helgen ;)  Läs igenom receptet innan du börjar.
 
Deg:
300 g smält smör
3 dl farinsocker
5 ½ dl havregryn
5 ½ dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
 
Kräm emellan:
4 dl creme fraiche (ej lätt)
3 dl strösocker
4 tsk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker.
 
175-200 g (ugn)
 
Smält smöret. Blanda farinsocker, havregryn, vetemjöl och bikarbonat. Rör om så det blandar sig. Tillsätt det smälta smöret i havregrynsblandningen. Rör om tills det är en smulig massa.
Bred ut hälften av degen i långpannan. (resten ska vara ovanpå fyllningen). Grädda i ca 6-8 minuter mitt i ugnen.
Under tiden kakan nu gräddas, rör ihop i en kastrull crème fraichen, socker och potatismjölet. Låt sjuda ihop. Efter sjudning tillsätt vaniljsockret.
Bred ut fyllningen på den förgräddade kakan. Strö sedan över resten av havregrynsmassan, grädda ytterligare i ca 10-13 minuter.
Låt kakan kallna innan du skär den i bitar, fyrkanter eller trianglar.
 
 
 
 
 

Skräddarkakor

Kategori: Matbröd

4 st
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 msk malen brödkrydda
5 dl vetemjöl
ca 10 dl rågsikt

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm och häll den äver jästen lite i taget. rör till jästen löser sig.

Klicka ner matfettet och tillsätt sirap, salt och brödkrydda. Blanda ner vetemjöl och rågsikt och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck degen med bakduk och låt vila i bunken i ca 30 minuter.

Stjälp upp degen och knåda samman den lätt. Dela i fyra jämnstora bitar som formas till runda bullar. Kavla ut bullarna till platta kakor ca 20 cm i diameter.

Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och nagga dem. Låt jäsa till knappt dubbel storlek ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 gr.

Grädda de färdigjästa bröden i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Bröden går bra att frysa.

Apelsintorsk

Kategori: Fisk/Skaldjur

 Detta recept har jag kopierat från Andreas blogg. En glad överraskning. Supergott!

3-4 port

 Du behöver:

400 g torskfilé eller annan vit fisk

100 g champinjoner

10 st. svarta oliver

100 g körsbärstomater

1 apelsin

½ rödlök

1 st vitlöksklyfta

1-2 msk olivolja

½ citron

1 tsk honung

Smör

Salt

Peppar

 

Gör så här:

Skiva champinjonerna.

Stek de i smör i en stekpanna.

Smöra en ugnsfastform.

Salta och peppra fisken lägg den sedan i formen.

Skala apelsinen och ta bort det vita skinnet.

Skiva apelsinen och lägg skivorna ovanpå torsken.

Lägg sedan de stekta champinjonerna ovan på apelsinen.

Skiva oliverna och lägg ovanpå apelsinen.

Dela tomaterna och lägg ovanpå oliverna.

Hacka rödlöken och lägg i en skål.

Blanda olja, citronsaft, citronskal, honung, salt och peppar med löken.

Riv sedan i vitlöken och rör om.

Häll blandningen över fisken.

Tillaga i ugnen ca 15 minuter i 225 grader.

Servera med potatis.

Går utmärkt att frysa in.



Foto: Andrea Nordling

Frallor

Kategori: Matbröd

Det här behöver du :
50 gram jäst
5 dl vatten
50 gram smält smör
1 tsk salt
1 msk flytande honung
ca 10 – 12 dl vetemjöl

Pensling : vatten eller ägg.
Vallmo, eller solroskärnor

Gör så här:
Smält smöret , och häll i vattnet värm till ljummet ca 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll i lite av vätskan och blanda tills jästen löst sig.
Blanda i salt och honung, och rör ner mjölet under omrörning.
Arbeta degen i maskin eller för hand. Rör ner så mycket mjöl som det behövs tills degen blir smidig och släpper från kanterna.
Låt jäsa i ca 30 minuter under en bakhandduk.
Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord.  Rulla lagom stora bullar (jag gjorde 14 st) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över solroskärnorna. Låt dem jäsa i 30 minuter till.
Grädda sedan i 225- 250 grader mitten på ugnen i ca 10 minuter, eller tills de fått en fin färg.

Om det blir frallor över går de bra att frysa in.

Lasagne på ett enkelt sätt

Kategori: Gratäng

1 stor lök
2-3 morötter
2 vitlöksklyftor
1 färsk chilifrukt
400 g köttfärs
2 burkar krossade tomater
2 små påsar färsk bladspenat (jag tog frusen)
1 buljongtärning
lasagneplattor (ca ½ paket)
några dl riven ost
5 dl creme fraiche (lätt går bra)
1 tomat
salt, peppar, organo, timjan
 
Ugn 200 g
 
Gör köttfärssås. Skala och skär grönsakerna och löken. Skiva tomat. Stek köttfärsen, tillsätt grönsakerna (ej spenaten) och gul lök och stek en stund till.
Tillsätt kryddorna och buljong efter smak, vitlök, chili och krossade tomater.
 
Ta fram ugnsformen. Bred ett lager köttfärssås på botten. Täck med lasagneplattor. Bred över ett lager creme fraiche, strö över lite riven ost och täck med hälften av spenaten.
 
Lätt ett lager köttfärssås över spenaten och varva en gång till med lasagneplattor, creme fraiche, ost och bladspenat. Gör ett till lager och avsluta med tomat överst.
 
Sätt in lasagnen i ugnen och grädda. Efter 20 min kan du behöva lägga över aluminiumfolie så den inte bränns. Grädda i ytterligare 35 minuter.
 
Servera med en god sallad.
 
Ps. Jag missade det med spenaten så jag blandade i den i köttfärssåsen och det gick bra det också.
 
 
 
 
 

Hallonfyllda jitterbuggar

Kategori: Baka

ca 24 st
 
100 g smör eller margarin
3/4 dl florsocker
2½ dl vetemjöl
1 äggula
4 msk hallonsylt
 
Marängsmet:
1 äggvita
1 dl strösocker
 
Blanda smör, florsocker, mjöl och äggula till en deg. Tillsätt ev mer mjöl. Lägg i plastpåse i kylen minst 30 min.
 
Vispa äggvitan till hårt skum. Blanda försiktig ner sockret.
 
Lägg degen på mjölat bord och dela i två bitar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 15 cm bred och 25 cm lång. Bred sylt på varje rektangel, ca 3-4 cm av översta delen ska vara utan sylt. Bred marängsmeten ovanpå sylten.
 
Rulla ihop rektanglarn från långsidan som en rulltårta och täck med plastfolie. Lägg i frysen 30 min. Skär sedan varje rulle i 12 skivor och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i 150 g ca 20 min. Låt kakorna svalna på plåten.
 
 

Dillkyckling

Kategori: Kyckling

Kasslergratäng med pasta

Kategori: Kött

4 port


Du behöver:
500 g kassler
Pasta för 4 port ca 300 g


Tomatsås:
2 st röda äpplen
1 st purjolök
2 st vitlöksklyftor
Smör 1 msk
400 g krossade tomater


Ostsås:
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
4 dl riven ost
Salt
Peppar


Gör så här:
Skär kassler i strimlor


Tomatsås:
Tärna äpplena.
Strimla purjolöken.
Hacka vitlöksklyftorna.
Fräs allt sammans i smör.
Häll i de krossade tomaterna och låt det koka i några minuter.


Ostsås:
Rör ut mjölet i lite av mjölken.
Koka upp resten av mjölken och häll sedan i redningen.
Salta och peppra.
Låt det sedan koka några minuter.
Ta bort kastrullen från plattan och häll i osten.(Spara ca 1 dl till garnering).


Varva tomatsås, ostsås, okokta pastaskruvar (går bra att förkoka också) och den strimlade kassler i en ugnsfast for.
Avsluta sista lagret med ostsås och garnera med riven ost.
Tillaga i ugnen ca 40 minuter på 225 grader.
Servera med sallad

Recept från www.andreanordling.blogg.se

Busenkel tacopaj

Kategori: Paj

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 500 g nötfärs
  • 2 msk olja
  • 1 påse taco kryddmix (à 40 g)
  • 500 g krossade tomater
  • 100 g riven ost
  • 2 dl lättcrème fraiche
  • 150 g tortillachips

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Skala och hacka löken, stek den och köttfärsen i oljan.
  3. Rör ner kryddmixen, vatten och krossade tomater, låt koka ca 5 minuter. Häll upp i en ugnssäker form.
  4. Blanda osten med crème fraiche och klicka på köttfärsen.
  5. Smula tortillachipsen grovt och strö över köttfärsen. Gratinera mitt i ugnen i ca 15 minuter.


Detta recept är en av fem rätter från Icas Matkasse billiga veckan.


Recept och bild från ICA.se

Lufsa

Kategori: Pannkaka


Ingredienser

  • 2 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt (Jag saltade ännu mera)
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 800 g potatis
  • 2 paket bacon (à 140 g)
  • 2 dl lingonsylt
  • smör eller margarin att smörja formen med

Gör så här

 Sätt ugnen på 225°C.

  1. Smörj en liten långpanna ca 20x30 cm med matfettet (för 4 port).
  2. Vispa ihop ägg, 1/4 av mjölken, vatten och salt. Tillsätt vetemjölet och vispa till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken.
  3. Skala potatisen och riv den grovt. Blanda ner potatisen i smeten. Häll smeten i pannan.
  4. Lägg baconskivorna på smeten och grädda mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills ytan är knaprig och har fått vacker färg.
  5. Servera med lingonsylt.


Foto och recept från ICA.se

Isterbandpasta

Kategori: Korv

Antal portioner: 4

4 st isterband
2 st vitlöksklyftor
1 dl valnötskärnor
1 msk olivolja
3-5 msk hackad bladpersilja
Flingsalt och nymald svartpeppar


Till servering
Färsk spaghetti eller tagliatelle, nyriven parmesanost

1. Snitta isterbanden på längden och tag ur inkråmet. Smula det grovt.

2. Hacka vitlöken och valnötterna.

3. Hetta upp oljan i en stor panna och bryn vitlöken utan att den tar färg.

4. Tillsätt isterbanden och stek det knaprigt. Rör i valnötterna och den hackade persiljan.

5. Blanda i nykokt pasta direkt i pannan och servera med parmesanost på toppen. Salta och peppra efter smak.



Foto Ulrika Ekblom
Recept från recept.nu

Fläskfilégryta

Kategori: Kött

4 port

500 gr fläskfilé
10 st champinjoner
2 msk Touch of Taste Oxfond med Rödvin
2 dl mellangrädde
2 dl vatten
2 msk fransk senap
2 st vitlöksklyftor
1 msk gräslök, finhackad

Skiva svampen och fräs i smör. Skär fläskfilén i bitar och bryn i stekpanna med hög kant.
Pressa över vitlök och lägg i svampen. Rör ihop grädde, vatten, fond och senap och häll över köttet.
Låt såsen koka ihop. Bland ner gräslöken i såsen.
Servera med pasta och en god sallad.