Skär filén i strimlor. Skär baconen i bitar. Stek kycklingen och baconen. Salta och peppra. Blanda ihop: Crème fraiche, grädde, ost, sweet chilisås, pressade vitlöksklyftor och kycklingfond. Lägg kycklingen och baconen i en ugnsfast form.
Häll över blandningen.
Tillaga i ugnen ca 10-15 min i 225 grader. Servera med sallad och bulgur, couscous, ris eller pasta.
Går snabbt att göra och går även att förbereda dagen innnan.
Ställ ugnen på ca 200 grader. Rör ihop alla ingredienser till pajdegen och platta ut i pajformen ( ca 22- 24 cm ) Förgrädda i 10 – 15 minuter, i nedre delen av ugnen. Strimla kycklingen, och bryn den , klipp ner baconet och bryn även den. Rör ner creme fraiche, creme bonjour, chilisås. Och smaka av med salt och peppar. Låt det sjuda upp tillsammans innan du lägger det i pajformen, strö ost över och grädda i ca 20- 30 minuter Eller tills pajen är gyllene brun.
Receptet har jag hittat på matbloggen.se En variant på vanlig köttfärssås.
600 gram köttfärs
smör
1 pressad vitlök
1 riven gul lök
1/2 dl chilisås
4 dl creme fraiche
valfri mängd tacokrydda ( jag tog en påse )
Gott att blanda i majs i också.
Gör så här :
Bryn färsen i smör , och riv ner löken. (Jag hackade den) Rör ner creme fraiche, chilisås och pressa ner vitlöken. Låt sjuda upp och rör sedan ner valfri mängd tacokrydda. Låt sjuda i 10 minuter
Smält chokladen över ett vatten bad. Under tiden ska du få polkagrisarna till lagom stort kross ( ta en hammare, låt polkagrisarna vara kvar i påsen under tiden du hamrar på en skärbräda). När chokladen är smält så rör du i kokos , polkagrisar och riven lime. Bred sedan ut på ett bakplåtspapper på en plåt så att det blir ett tunt lager över nästan hela pappret.
Ställ in i frys i ca 30 minuter, innan du bryter lagom stora bitar.
Förvara polkabräcket kallt och ta fram 20 minuter innan du serverar. Kan frysas.
Blanda alla ingredienser utom chokladen i kastrull och smält alltihop på svag värme. När alltihop är en slät smet låt småkoka under omrörning i 10 minuter. Blanda i 150 g vit choklad och rör tills massan blivit blank. Ta av kastrullen från spisen och fortsätt rör tills massan blivit ljusare och svalnat lite. Häll upp i smord eller bakpapperklädd form ca 15 x 20 cm och låt stelna i kylen. Skär sedan i bitar!
5 dl oxbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
400 g kokta kidneybönor
25- 50 g mörk choklad (70 %)
Flingsalt
jalapeno
nymalen svartpeppar
Till servering
ris
tortillabröd
gräddfil
sallad
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Skär köttet i tärningar. Skala lök, vitlök och morötter. Skär lök och morötter i tärningar, ca 1x1 cm. Hacka vitlöken grovt.
Bryn köttet i omgångar i oljan i en gjutjärngryta. Ta upp köttet på en tallrik.
Mjukstek lök, vitlök och morötter i lite olja i grytan. Lägg i köttet, tillsätt kryddorna, ale och buljong. Låt allt puttra minst 3 timmar under lock på svag värme. Titta och rör emellanåt så grytan inte kokar torr och köttet bränner i botten. Späd eventuellt med vatten. Köttet ska falla isär när man rör runt i grytan.
Skölj bönorna i ett durkslag och låt dem rinna av. Blanda bönorna och chokladen i grytan och koka upp. Smaksätt med salt och peppar.
Skär nougaten i fyrkanter, ca 25 st. Rulla dem till bollar och ställ in i frysen en stund så de stelnar.
Dela mandelmassan i lika många delar och tryck ut till platta rundlar. Lägg en nougatboll på varje och täck runt om med mandelmassan. Rulla till dem till släta bollar.
Smält chokladen i micro eller över vattenbad. Doppa kulorna i choklad och lägg på bakplåtspapper för att stelna.
För att få lite fint mönster på dem kan man ta resterande choklad och ringla över med hjälp av en gaffel. Det är lite kladdigt och man får skölja av händerna emellanåt. Lättare att rulla nougaten då. Men goa blir dom.
Smält smöret, tillsätt mjölk och saffransarom. Låt blandningen blir ljummen. Blanda med jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 40 minuter. Ta upp degen på bakbord och forma lussekatter. Lägg lussekatterna på plåt och tryck ner ett russin djupt ner i bullarna (om man vill). Jäs i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran, tillsätt sedan mjölken och värm till 37 grader. Lös jästen i degspadet.
Tillsätt ägg, kesella, socker, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg, gärna i en köksmaskin. Degen ska vara så smidig att den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 30-40 minuter.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet.
Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i två. Kavla ut dem till två avlånga kakor och bred på smörfyllningen. Skär trianglar av degen, ungefär 7 cm breda, och rulla ihop dessa till gifflar. Börja rulla från den breda änden. Lägg gifflarna på plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa övertäcka i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda gifflarna mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 min. Håll koll så de inte blir brända. Låt gifflarna svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och doppa dem i strösocker.
Sätt ugnen på 225°/275° övervärme. Ta fram en långpanna. Smält margarinet och häll det i pannan.
Vispa ihop pannkakssmeten och häll den i långpannan. Grädda pannkakan ca 25 min. Vänd upp den på smörpapper och låt den kallna.
Fräs löken med lite margarin i en stekpanna. Tillsätt färsen och låt den fräsa tills den är smulig. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt färsen småkoka tills vätskan från tomaterna kokat in och röran är ganska fast.
Bred ut färsen över pannkakan. Rulla ihop den till en tjock rulle och lägg den på en plåt. Strö på osten och gratinera hastigt i 275° övervärme tills osten smält. Skär den i skivor när det är dags att äta.
Sätt ugnen på 125 grader. Lägg ett bakpapper på en plåt och markera en cirkel, 20 cm i diameter.
Maräng
Vispa med elvisp äggvitorna, hälften av sockret, salt, vinäger och majsstärkelse hårt till en tät, hög marängbas. Vänd ner resten av sockret för hand, ihop med apelsinskalet. Bred ut den fluffiga marängsmeten i papperscirkeln. Strö över mandel. Grädda i 1½ timma. Låt marängen kallna helt.
Topping
Vispa grädden. Skär ut skal och hinnfria klyftor från apelsinne. Bre grädden över marängen, lägg på apelsinklyftorna och häll över innandömet från passionsfrukterna. Serva genast.
Alternativ: byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl
Garnering: Vatten, flingsalt och solrosfrön
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten. När jästen har blandat sig helt så häller du i resten av vattnet. Rör ner saltet, olivoljan och vänd ner mjölet lite i taget medan du arbetar degen.
Använd så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behov lite mjöl när du bakar ut. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter.
Innan de ska in i ugnen penlsar du bröden med vatten och strör över solrosfrön och lite flingsalt.
Grädda sedan i mitten av ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter.
Om du gör större frallor behöver de gräddas något längre.
Sätt ugnen på 125 grader och grill. Blanda krossade tomater, en hackad gul lök, äppelcidervinäger och en hackad vitlöksklyfta i en kastrull, koka minst 7 minuter. Hacka två vitlöksklyftor och en gul lök. Hetta upp en stekpanna och fräs i lite smör i cirka 5 minuter. Tillsätt nötfärs och tacokrydda och bryn tills färsen är genomstekt. Tillsätt ½ dl vatten och låt låt puttra medelvärme tills vätskan kokat in. Lägg nachochips på en ugnsplåt/i ugnsform. Lägg på färsen och den rivna osten. Ställ plåten i ugnen i 5 minuter. Hacka sallad och finhacka rödlöken. Dela tomater. Ta ut plåten och häll över hälften av tacosåsen, salladen och tomaterna samt klicka över gräddfil. Servera med tacosåsen bredvid om du vill. Löken kan man ha bredvid om man vill.
1 burk sparris i bit (227 g) Hade en burk med hela som jag skar i bitar
4 port spagetti (280 g) Jag gör alltid på en höft...
1 msk matolja
4 dl lätt creme fraiche
2 msk hackad dill
1 citron
salt o peppar
Skär laxen i mindre bitar. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Låt sparrisen rinna av. Koka spagettin enligt anvisningen på förpackningen. Fräs purjolöken snabbt i oljan. Rör ner crème fraichen och sparrisen och låt allt bli varmt. Vänd ner dillen och laxen. Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar. Servera med spagetti.
Skala och koka potatisen. Skär potatisen i tjocka skivor och fördela dem på 6 folieark. Lägg några klickar matfett i varje paket och ringla över lite rapsolja. Grovhacka gräslöken och parmesanosten och fördela hacket i paketen. Krydda med flingsalt och peppar. Vik ihop foliepaketen. Ställ in paketen i kylskåpet om gästerna inte kommit än.
Grilla paketen tills parmesanosten har smält lite. Gott till grillat.
Stek färs, lök och vitlök i smöret. Blanda sedan i tomatkrosset, fond, chilisås. Salta o peppra.
Låt detta sjuda medans du gör vitsåsen. Smält smöret i en kastrull. Blanda/rör i mjölet och häll i hälften av grädd/mjölkblandningen och låt sjuda upp.
Häll i resten av blandningen eftersom. Blanda i lite muskotnöt. Ringla lite olivolja i en ugnsform och täck botten med vitsåsen och sedan lasagneplattorna.
Varva med sås, köttfärsröra och lasagneplattor. Avsluta med sås. Toppa med riven ost.