600 gr vit fisk 3 dl matlagningsgrädde 1 dl dill finklippt Ketchup och chilisås salt o peppar
Sätt ugnen på 200 g. Lägg fisken i en smord gratängform. Salta och peppra. Blanda grädde, kethcup och chilisås tills såsen blir lätt rosa. Blanda ner dillen och häll såsen över fisken. Gratinera i ugnen ca 20 minuter.
Tomatsås: Tärna äpplena. Strimla purjolöken. Hacka vitlöksklyftorna. Fräs allt sammans i smör. Häll i de krossade tomaterna och låt det koka i några minuter.
Ostsås: Rör ut mjölet i lite av mjölken. Koka upp resten av mjölken och häll sedan i redningen. Salta och peppra. Låt det sedan koka några minuter. Ta bort kastrullen från plattan och häll i osten.(Spara ca 1 dl till garnering).
Varva tomatsås, ostsås, okokta pastaskruvar (går bra att förkoka också) och den strimlade kassler i en ugnsfast for. Avsluta sista lagret med ostsås och garnera med riven ost. Tillaga i ugnen ca 40 minuter på 225 grader. Servera med sallad
Tina hallonen och mosa med en gaffel tillsammans med sockret. Häll grädden i en skål och vispa tills den är fast. Häll äggvitorna i en ren skål och vispa till fast skum. Vänd försiktigt ner bärmoset och vitorna i grädden och skeda upp i en skål eller små glas. Kyl moussen i kylskåp minst en timme. Garnera med nonstop och strössel.
1 dl fint skuren basilika och persilja (tog bara basilika)
salt, peppar
400 g nudlar
5 dl blandsallad (hade bara isbergssallad hemma)
Skala räkorna och trä på spett, pensla med sambal oelek. Koka ihop kokosmjölken med currypastan och fonden. Skiva parikan, moroten och löken fint och stek den mjuk i lite olja. Blanda ner örterna och smaka av med salt och peppar. Koka nudlarna och fördela först nudlar och sedan salladen på 4 tallrikar. Fortsätt med grönsakerna och så såsen. Stek räkspetten snabbt på hög värme och lägg överst.
500 g penne 280 g pancetta eller bacon 100 g pecorini 100 g parmesanost 5 äggulor
Koka pastan. Skiva pancettan/baconet. Riv osten. Blanda äggulorna i en skål. Stek pancettan/baconent. Krydda m svartpeppar. Häll på ½ dl av pastavattnet och rör runt. Ta 2-3 dl av pastavattnen och spara i en skål. Häll all pasta i en skål. Blanda ner den stekta pancettan/baconet. Blanda i 1 dl av den rivna osten tillsammans med ca 1 dl av pastavattnet du sparade. Häll sedan ner äggulorna under konstant omrörning. Rör snabbt tills det blir en krämig konsistens. Fyll på med mer riven ost och vatten till den konsistens du vill ha. Avsluta med rejält med svartpeppar.
Nötfärs 500 g Lök, gul 2 st Lök, röd 1 st Salladsblad, kruka Ost, riven 150 g Natchos 1 påse Krossade tomater 1 brk Körsbärstomater ½ fpk Äppelcidervinäger 1 tsk Vitlök, klyfta 3 st Salt Smör Chilipulver 1 krm Tacokrydda Gräddfil
Sätt ugnen på 125 grader och grill. Blanda krossade tomater, en hackad gul lök, äppelcidervinäger och en hackad vitlöksklyfta i en kastrull, koka minst 7 minuter. Hacka två vitlöksklyftor och en gul lök. Hetta upp en stekpanna och fräs i lite smör i cirka 5 minuter. Tillsätt nötfärs och tacokrydda och bryn tills färsen är genomstekt. Tillsätt ½ dl vatten och låt låt puttra medelvärme tills vätskan kokat in. Lägg nachochips på en ugnsplåt/i ugnsform. Lägg på färsen och den rivna osten. Ställ plåten i ugnen i 5 minuter. Hacka sallad och finhacka rödlöken. Dela tomater. Ta ut plåten och häll över hälften av tacosåsen, salladen och tomaterna samt klicka över gräddfil. Servera med tacosåsen bredvid om du vill. Löken kan man ha bredvid om man vill.
500 gram kebabkött 1 gul lök 1 burk med tomatkross 2 dl vatten 1 msk konc. oxfond 1/4 dl chilisås Kebabkrydda efter egen smak salt & peppar
Servera med en god vitlökssås, eller vispad creme fraiche
Finhacka löken. Fräs löken glansig. Häll ner kebaben och bryn den klar. Rör ner krossade tomater, vatten, oxfond, chilisås och låt sjuda upp. Krydda med kebabkrydda ( smaka av – för alla kebabkryddor är olika i styrka ) Smaka av med lite salt och peppar.
350 g rökt lax ½ purjolök 1 burk sparris i bit (227 g) Hade en burk med hela som jag skar i bitar 4 port spagetti (280 g) Jag gör alltid på en höft... 1 msk matolja 4 dl lätt creme fraiche 2 msk hackad dill 1 citron salt o peppar
Skär laxen i mindre bitar. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Låt sparrisen rinna av. Koka spagettin enligt anvisningen på förpackningen. Fräs purjolöken snabbt i oljan. Rör ner crème fraichen och sparrisen och låt allt bli varmt. Vänd ner dillen och laxen. Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar. Servera med spagetti.
Detta recept är från Andreas blogg. Jag hade hackad fryst spenat hemma och det gick bra det med. Supergod soppa.
4 port
Du behöver:
250 g
Fryst bladspenat
200 g
Färska champinjoner
2 msk
smör
2 st
Vitlöksklyftor
0,5 dl
vetemjöl
1 l
mjölk
2 dl
Riven parmesanost
1,5 tsk
salt
2 krm
svartpeppar
Gör så här:
Tina spenaten och krama ur överflödigt vatten. Skiva champinjonera. Fräs dem i smör i en kastrull. Tillsätt spenaten och pressa ner vitlöken. Salta och peppra. Blanda ner mjölet och späd med mjölk under omrörning. Låt soppan sjuda 5 minuter. Rör i osten. Smaka av med salt och peppar.
Häll de krossade tomaterna i en bunke. Pressa sedan i vitlöken. Tillsätt timjan, salt och svartpeppar. Rör om tills det är blandat. Häll blandningen i en ugnsfastform.
Skiva korven och lägg den ovanpå tomatkrosset i formen.
2 kg lammstek salt och malen vitpeppar 1 krm torkad timjan 1vitlöksklyfta
Jag gjorde drygt dubbel sats av kryddorna. Gratäng: 1 kg potatis 2 dl grädde 2 dl mjölk salt och malen vitpeppar
Jag köpte ICA:s Selection potatisgratäng m vbost Sås: 1knippa färsk timjan 8 msk smör 1knippa bladpersilja 2vitlöksklyftor 4 dl grönsaksbuljong
Gör så här
1.Lammstek: Sätt ugnen på 175°. Dela vitlöksklyftan. Gnid in lammsteken med vitlök, timjan, salt och peppar. Sätt en stektermometer i köttet och stek i ca 1 timme till en innertemperatur på 70°. Då är köttet rosa i mitten. Ta ut och svep in i aluminiumfolie.
2.Gratäng: Skala och skiva potatisen. Smörj en ugnssäker form och lägg i potatisskivorna. Krydda mellan lagren med salt och peppar. Häll på grädde och mjölk. Grädda gratängen i 175° i ca 50 minuter.
3.Sås: Låt smöret bli rumsvarmt. Ta bort stjälkarna på persilja och timjan. Klipp fint. Blanda samman smör och kryddgrönt eller kör i mixer. Blanda ner lite av buljongen om det känns tjockt. Krydda med salt och peppar. Pressa ner vitlöken. Koka upp buljongen och blanda ner smörblandningen.
2 kg lammstek salt och malen vitpeppar 1 krm torkad timjan 1vitlöksklyfta
Jag gjorde drygt dubbel sats av kryddorna. Gratäng: 1 kg potatis 2 dl grädde 2 dl mjölk salt och malen vitpeppar
Jag köpte ICA:s Selection potatisgratäng m vbost Sås: 1knippa färsk timjan 8 msk smör 1knippa bladpersilja 2vitlöksklyftor 4 dl grönsaksbuljong
Gör så här
1.Lammstek: Sätt ugnen på 175°. Dela vitlöksklyftan. Gnid in lammsteken med vitlök, timjan, salt och peppar. Sätt en stektermometer i köttet och stek i ca 1 timme till en innertemperatur på 70°. Då är köttet rosa i mitten. Ta ut och svep in i aluminiumfolie.
2.Gratäng: Skala och skiva potatisen. Smörj en ugnssäker form och lägg i potatisskivorna. Krydda mellan lagren med salt och peppar. Häll på grädde och mjölk. Grädda gratängen i 175° i ca 50 minuter.
3.Sås: Låt smöret bli rumsvarmt. Ta bort stjälkarna på persilja och timjan. Klipp fint. Blanda samman smör och kryddgrönt eller kör i mixer. Blanda ner lite av buljongen om det känns tjockt. Krydda med salt och peppar. Pressa ner vitlöken. Koka upp buljongen och blanda ner smörblandningen.
Det här behöver du : 50 gram jäst 5 dl vatten 50 gram smält smör 1 tsk salt 1 msk flytande honung ca 10 – 12 dl vetemjöl
Pensling : vatten eller ägg. Vallmo, eller solroskärnor
Gör så här: Smält smöret , och häll i vattnet värm till ljummet ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll i lite av vätskan och blanda tills jästen löst sig. Blanda i salt och honung, och rör ner mjölet under omrörning. Arbeta degen i maskin eller för hand. Rör ner så mycket mjöl som det behövs tills degen blir smidig och släpper från kanterna. Låt jäsa i ca 30 minuter under en bakhandduk. Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord. Rulla lagom stora bullar (jag gjorde 14 st) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över solroskärnorna. Låt dem jäsa i 30 minuter till. Grädda sedan i 225- 250 grader mitten på ugnen i ca 10 minuter, eller tills de fått en fin färg.
4 st 50 g jäst för söta degar 5 dl mjölk 50 g rumsvarmt smör 1 dl ljus sirap 1 tsk salt 1 msk malen brödkrydda 5 dl vetemjöl ca 10 dl rågsikt
Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm och häll den äver jästen lite i taget. rör till jästen löser sig.
Klicka ner matfettet och tillsätt sirap, salt och brödkrydda. Blanda ner vetemjöl och rågsikt och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck degen med bakduk och låt vila i bunken i ca 30 minuter.
Stjälp upp degen och knåda samman den lätt. Dela i fyra jämnstora bitar som formas till runda bullar. Kavla ut bullarna till platta kakor ca 20 cm i diameter.
Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och nagga dem. Låt jäsa till knappt dubbel storlek ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 gr.
Grädda de färdigjästa bröden i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Bröden går bra att frysa.
250 g vetemjöl 125 g smör 35 g jäst 1 1/4 dl mjölk 1½ tsk socker ½ tsk salt Ägg till pensling Vallmofrön
Smula ner smöret i mjölet. Rör ut jästen i kall mjölk och häll den över mjölblandningen. Tillsätt socker och salt. Arbeta degen smidig. Degen skall inte jäsa. Dela degen i tre delar. Kavla ut varje del till 16x16 cm och gör ett treslag (vik åt samma håll i tre lager). Dela varje del i 4 delar med kniv. Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk ca 20 minuter. Pensla med ägg och strö över vallmofrö. Grädda i mitten av ugnen i 200 g ca 15 minuter.
1. Gremolata: Skala vitlöksklyftorna. Mixa vitlök, mynta, persilja, citronskal, senap, salt, peppar och olja i en matberedare eller mixer. Lägg köttet i en skål. Bred på gremolatan runt om hela köttet. Marinera minst 2–3 timmar, gärna över natten, i kylskåpet.
2. Skala och skär potatisen i ca 2 cm tjocka skivor. Skala och skär löken i klyftor. Skär zucchinin i bitar. Dela de hela stora tomaterna.
3. Sätt ugnen på 200°. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs potatis och lök i olja ca 5 min. Tillsätt zucchini, tomater, vitlök och persilja och fräs ytterligare 5 min. Lägg grönsakerna i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra. Ringla över citronsaften.
4. Lägg köttet med gremolatan ovanpå grönsakerna. Stick in köttermometern så att hela röret är täckt och spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet. Sätt in långpannan mitt i ugnen och stek ca 30 min.
5. Sänk värmen till 175°. Rör om grönsakerna och stek köttet till önskad innertemperatur: När termometern visar 62–65° är köttet lätt rosa inuti, vid 70° är det helt genomstekt. Beräkna 40–50 min.
6. Ta upp steken och låt den stå 10–15 min. Då behåller den sin saftighet och blir lättare att skära.
Koka upp i en kastrull: 1 msk smör 1 msk fransk senap 2 msk soya 1/2 msk grönpeppar (krossa den lite lätt) 2 dl vispgrädde 2 dl creme fraiche
Lägg köttet i en form. Häll såsen över köttet och låt stå över natten (om man har bråttom funkar det med ett par timmar. Och har man jättebråttom kan man gå vidare direkt). Så långt kan man alltså förbereda. Värm sedan i ugn, 225 grader ca 15-25 min (beroende på hur kall rätten är när den åker in i ugnen, känn efter så den blivit varm i mitten!) och servera med ris eller en god sallad!!
5 soltorkade tomater (Ridderheims) 1 vitlöksklyfta 1 köttbuljongtärning 1 purjolök 3 dl grädde 2 dl creme fraiche Kött och grillkrydda (Knorr) Salt och svartpeppar Smör till stekning
Putsa och skär filén i skivor. Salt och peppra. Stek i rikligt med smör, gärna i omgångar så inte köttet kokas. Strimla purjon och soltorkade tomater och stek med tills löken mjuknat. Häll på grädde och creme fraiche. Smula ner buljongtärningen och pressa i viklöksklyftan. Låt puttra tills köttet är genomlagat. Krydda med grillkryddan efter smak.
4 st avlånga smördegsplattor (eller motsvarande smördeg) Jag använda 1 färdigkavlad smördeg. 8-10 kokta kalla potatisar 3 msk färskost (valfri smak) 1 ägg 1 dl riven lagrad ost
Ställ ugnen på 225 grader. Riv potatisen och blanda ihop färskosten. Rulla ut smördegen och bred ut potatisröran på smördegen. Rulla ihop (som bulldeg) och pensla med uppvispat ägg. Skär lagom stora bitar av rullarna och strö riven ost över "bullarna". Grädda tills de är frasig och fått en gyllene färg.
75 cl vitt vin 1 äpple 2 lime 1 citron 0,5 dl strösocker 3 st kryddnejlikor 1 st kanelstång 33 cl fruksoda/sprite eller 7-up Isbitar
Skär frukten i medelstora bitar. Behöver ej skalas. Häll uppvinet i en stor kanna eller skål. Tillsätt frukten, socker och kryddorna. Ställ i kallt i ca 1 timma. Tillsätt läsken och isbitar vid servering.
4 bitar lax (a 150 g) ½ dl hackad färsk basilika ½ dl hackad färsk dill 2 msk hackad färsk timjan salt och peppar 3 plommontomater ½ gul lök 2 dl grädde ½ dl torrt vitt vin 1 fiskbuljongtärning
Kokt eller pressad potatis. Jag tog bred bandspagetti....
Sätt ugnen på 200 gr. Blanda ihop örterna och vänd laxen i dem. Krydda med salt och peppar.
Skiva tomater och lök och lägg i en eldfast form. Placera fisken ovanpå.
Koka upp grädde, vin och buljongtärning i en kastrull tills tärningen smält. Häll försiktigt blandningen över fisken och ställ in i ugnen i 15-20 minuter. Mums!
Garnera med citron, tomater och örter (om man vill).
Rosta 300 g mandel i en torr stekpanna. Hacka den fint eller mal i mandelkvarn. Vispa 6 äggvitor och 4 dl florsocker kraftigt med elvisp i minst 10 min. Tillsätt mandeln försiktigt. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, 24x24 cm eller i bakpappersklädd långpanna, 20x30 cm. Gärdda mitt i ugnen i 175 g, ca 30-40 min. Rör ihop 4 dl florsocker och 6 äggulor i en kastrull. Skjud på svag väre under omrörning tills det tjocknat. Blanda ner 100 g ljus choklad och 100 g mörk choklad i bitar. Tillsätt 150 g mjukt, osaltat smör i klickar, rör tills allt smält. Låt kallna. Bred krämen på bottnen. Servera med bär eller frukt. (Jag serverade med bara vaniljglass.)
Lasagneplattor (gärna färska) 600-700 g köttfärs smör 1 pressad vitlök 1 hackad gul lök ½ dl chilisås 2 msk koncentrerad oxfond 1 burk krossade tomater (tog en icakartong) salt o peppar 2 dl riven ost
Bechamelsås: 10 dl grädd/mjölk (50/50) ca ½-1 dl vetemjöl 100 g smör Lite riven muskotnöt salt o peppar
Stek färs, lök och vitlök i smöret. Blanda sedan i tomatkrosset, fond, chilisås. Salta o peppra. Låt detta sjuda medans du gör vitsåsen.
Smält smöret i en kastrull. Blanda/rör i mjölet och häll i hälften av grädd/mjölkblandningen och låt sjuda upp. Häll i resten av blandninge eftersom. Blanda i lite muskotnöt.
Ringla lite olivolja i en ugnsform och täck botten med vitsåsen och sedan lasagneplattorna. Varva med sås, köttfärsröra och lasagneplattor. Avsluta med sås. Toppa med riven ost. Gratinera i ca 25-30 min.
1 stor fläskfilé 2 dl rött vin 1 dl soja ½ dl flytande honung 2 msk kalvfond ½-1 tsk sambal oelek 2 krossade vitlöksklyftor 1 liten bit färsk ingefära (ungefär som en sockerbit)
Putsa filén och dela den tvärs över. Lägg den i en kastrull. Blanda alla ingredienser och häll över filén så att den täcks. Sjud filén ca 15 min och låt sedan kallna i lagen (gärna över natten). Jag gjorde den på morgonen och vi åt den till middag.
Skiva köttet tunt och sila skyn och red den med maizena eller grädde.
Fyllning : Nutella & smör 50 / 50 och en nypa salt.
Pensla medvispat ägg och strö över pärlsocker
Gör så här : Smula jästen i en stor bunke/bakmaskin. Smält smör och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt ( 37 grader), Häll lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt. Sedan blandar du i sockret, saltet och vaniljsockret i degspadet och till sist mjölet, ta bara så mycket så att du får en smidig och fin deg. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor, ca 1 timma, bakar du en hälften så räcker det med hälften så lång jästid. Under tiden gör du fyllningen, rör ihop lika mycket nutella som smör 50 / 50 och en nypa salt. Lite mer en en halv burk gick åt när jag bakade.
När degen har jäst klart, dela den i 6 delar och baka ut den på mjölat bakbord till en rektangel. Bred ut rikligt med nutellafyllning och vik degen på mitten. Skär sedan cirka 1 1/2 cm långa remsor från den vikta degens kortsida, och tvinna längderna så att det blir små snurror. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker. Ställ ugnen på 225 ( 250 ) grader, låt bullarna jäsa i ytterligare 30 – 40 minuter. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 8- 10 minuter. Ta ut den när de har fått en fin färg.
Låt dem svalna något på galler, sedan är de klara att serveras.
Till en rund form ca 18-20 cm: Smör och ströbröd till formen 2 ägg 3 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 4 msk kakao 1 1/2 dl vetemjöl 1 nypa salt 100 gram smält smör Valfri mängd Polly
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Rör ihop ägg och socker ( Vispa inte ) Smält smöret och låt det svalna. Rör i hop alla torra ingredienser , och rör ner i äggsmeten vartannat med smöret. Klicka ut smeten i formen och smeta ut så att det blir ett jämnt lager. tryck sedan ner valfri mängd Polly i kakan och grädda i ca 15- 20 minuter.
Låt kakan stå kallt och stanna till sig en timme innan servering.
•Vispa ägg och socker. Blanda i mjölblandningen i smeten. •Häll smeten i pajformen. Tryck ner bären i degen. Hyvla ca 100 g smör över pajen så att det täcker. Grädda 30 min 175 grader. Sikta över lite florsocker innan du serverar.